TRAMP O POVLAČENJU IZ SIRIJE: Vreme je da izađemo iz besmislenih ratova

TRAMP O POVLAČENJU IZ SIRIJE: Vreme je da izađemo iz besmislenih ratova

EPA-EFE/SHAWN THEW


Predsednik SAD Donald Tramp saopštio je da je vreme da njegova zemlja izađe iz besmislenih i beskrajnih ratova, nakon što je američka vojska navodno napustila nekoliko položaja na severu Sirije uoči očekivane ofanzive Turske.

 

On je dodao da je Amerika brzo porazila islamski “kalifat” i zarobila hiljade boraca “Islamske države”, uglavnom iz Evrope.

“Ali Evropa nije želela da ih uzme nazad, rekli su da SAD treba da ih zadrže! Ja sam rekao Ne, učinili smo vam veliku uslugu, a sada tražite da ih zadržimo u američkim zatvorima po ogromnoj ceni. Vi treba da im sudite”, naglasio je američki predsednik.

On je dodao da su Evropljani to ponovo odbili i da su se Kurdi borili zajedno sa Amerikom, ali da su za to bili veoma dobro plaćeni novcem i opremom i da su se decenijama borili protiv Turske.

EPA-EFE/YOUSSEF BADAWI

EPA-EFE/YOUSSEF BADAWI

“Podržavao sam ovu borbu skoro tri godine, ali je vreme da izađemo iz ovih besmislenih beskrajnih ratova, od kojih su mnogi plemenski, i da vratimo svoje vojnike kući”, naglasio je Tramp.

On je rekao da će se Amerika boriti tamo gde je to u njenom interesu i samo da bi pobedila.

“Turska, Evropa, Sirija, Iran, Irak, Rusija i Kurdi sada će morati sami da reše situaciju i šta da urade sa zarobljenim borcima Islamske države u svom “susedstvu”. Oni svi mrze Islamsku državu i godinama su njeni neprijatelji. Mi smo udaljeni 7.000 milja i ponovo ćemo slomiti Islamsku državu ako nam se približi!”, zaključio je Tramp.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar