Svet
31.01.2018. 11:07
ekspres

TRAMP ODBACIO PREDLOG SVOG PRETHODNIKA OBAME: Zatvor Gvantanamo i dalje ostaje otvoren

gvantanamo.png

Američki predsednik Donald Tramp potpisao je ukaz u kojem predlaže da zatvor u Gvantanamu ostane otvoren, čime je prekinuo pokušaj svog prethodnika Baraka Obame da zatvori taj objekat.

Tramp je u govoru u Kongresu rekao da je ministru odbrane Džejmsu Matisu naložio da preispita vojnu politiku zatvora uz preporuku da bi neke zatvorske jedinice poput Gvantanama trebalo da ostanu otvorene.

Američka vojska je za vreme predsednika Džordža Buša mlađeg izgradila zatvor u pomorskoj bazi na istočnoj strani Kube pod kontrolom SAD.

https://youtu.be/Vee04l65owk

U Gvantanamu, koji je bio namenjen za zatvorenike osumnjičene za terorizam, sada se nalazi 41 osoba protiv kojih nije podignuta optužnica, ali nijhovo oslobođenje nije na dnevnom redu američkih vlasti.

Tramp je tokom predizborne kampanje rekao da će zatvor "napuniti lošim momcima".

Tim ukazom su okončani napori Obame koji je 2009. godine doneo ukaz o raspuštanju tog zatvora, ali taj predlog tada nije naišao na odobrenje Kongresa.

Obama je ipak uspeo da desetine zatvorenika iz Gvantanama pošalje u druge zemlje u nastojanju da zatvori taj objekat na Kubi.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
fog
7°C
23.09.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve