TRAMP OSUDIO NAPADE U SIRIJI: Ukazuje na odgovornost Rusije i Irana

TRAMP OSUDIO NAPADE U SIRIJI: Ukazuje na odgovornost Rusije i Irana

Foto: Printscreen Youtube


Američki predsednik Donald Tramp osudio je danas “besmisleni napad hemijskim oružjem” u Siriji i upozorio da će biti plaćena velika cena, ukazajući na “odgovonost” Rusije i Irana koje podržavaju sirijskog predsednika kojeg je nazvao “životinjom”.

“Mnogi ljudi su stradali, medju kojima žene i deca, i to u besmislenom hemijskom napadu u Siriji”, naveo je Tramp na Tviteru posle napada u Dumi kod Damaska za koji se sumnja da bi mogao da bude izveden otrovnim gasom.

Tramp je zatražio da ta zona bude odmah otvorena za dostavu medicinske pomoći i provere.

Američki predsednik je rekao da su Rusija i Iran odgovorne za napad jer podržavaju “životinju Asada” aludirajući na predsednika Sirije Bašar el Asada.

Tramp je 7. aprila 2017. naredio bombardovanje sirijske baze za koju su SAD smatrale da je bilo skladište hemijskog oružja, posle napada pobunjeničke oblasti Han Šeihun.

I turske vlasti su danas osudile napade u Dumi, navodeći da i one sumnjaju da je napad bio hemijskim oružjem.

Sirijske vlasti saopštile su ranije danas da su postigle dogovor o evakuisanju pobunjeničkih boraca grupe Džaiš al Islam iz Dume, poslednjeg uporišta pobunjenika kod Damaska.

Dogovor je postignut posle nekoliko dana bombardovanja Dume. Sirijski opozicioni aktivisti optužili su sirijske snage da su koristile hemijsko oružje za te napade u kojima je stradalo nekoliko desetina ljudi.

Sirijske vlasti i Rusija odbacile su te navode.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar