TRAMP postavio ženu na čelo ratnog vazduhoplovstva

TRAMP postavio ženu na čelo ratnog vazduhoplovstva

(AP Photo/Andrew Harnik)


Predsednik SAD Donald Tramp imenovao je nekadašnju ambasadorku i biznismenku Barbaru Beret na čelo ratnog vazduhoplovstva.

“Biće odlična”, prokomentarisao je Tramp na Tviteru.

Ukoliko imenovanje potvrdi Kongres, Beret (68) će naslediti još jednu ženu, Heder Vilson, na funkciji zamenice ministra odbrane zaduženog za ratno vazduhoplovstvo. Barbara Beret je u vreme mandata Džordža Buša Mlađeg bila ambasadorka u Finskoj. Takođe, njen suprug Kreg je bivši predsednik kompanije Intel, američkog tehnološkog giganta.

Bračni par Beret je veliki donator Republikanske partije, a Barbara je bezuspešno pokušala da osvoji partijsku nominaciju na izborima za guvernera Arizone.

Strastvena ljubiteljka avijacije i eksperimentalna pilotkinja, Beretova je do 2017. presedavala istraživačkim centrom za avijaciju Aerospejs korporejšn (Aerospace Corporation) a takođe je članica upravnog odbora Rand korporejšna, trusta mozgova bliskog Pentagonu.

Dosadašnja šefica ratnog vazduhoplovstva SAD Heder Vilson, čije ime je bilo pominjano među mogućim zamenama za bivšeg ministra odbrane Džejmsa Matisa, svoju ostavku je objavila u martu, kada je postalo izvesno da će tadašnji vršilac dužnosti ministra odbrane Patrik Šenahen ostati na toj funkciji.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar