TRAMP PRETI, MEKSIČKI PREDSEDNIK ODGOVARA: Socijalni problemi se ne rešavaju taksama

TRAMP PRETI, MEKSIČKI PREDSEDNIK ODGOVARA: Socijalni problemi se ne rešavaju taksama


Meksički predsednik Andres Manuel Lopez Obrador pozvao je američkog kolegu Donalda Trampa da prestane s pretnjama o povećanju carina na meksičke proizvode, što bi mogao ozbiljno uzdrmati meksičku privredu.

Andres Manuel Lopez Obrador opisao je Trumpov slogan “Prvo Amerika” kao zabludu navodeći da je univerzalna pravda važnija od granica, piše BBC. U pismu svom američkom kolegi, Obrador ističe da Meksiko ispunjava svoju odgovornost i da “koliko je to moguće i bez kršenja ljudskih prava”, izbegava da svoju zemlju daje kao prolaz migrantima, na putu do SAD.

(AP Photo/Marco Ugarte)

(AP Photo/Marco Ugarte)

“Predsedniče Tramp, socijalni problemi se ne rešavaju taksama ili prinudnim merama. Uz svo dužno poštovanje, iako imate suvereno pravo da to izrazite, slogan”Prvo Amerika” je zabluda, jer sve do kraja vremena, pa čak i iznad nacionalnih granica, univerzalna pravda i bratstvo će preovlađivati”, rekao je Andres Manuel Lopez Obrador.

(AP Photo/Ginnette Riquelme)

(AP Photo/Ginnette Riquelme)

Tramp je najavio da će povećati carine, ako Meksiko ne zaustavi migrante, koji nezakonito prelaze američko-meksičku granicu. Od 10. juna carine bi se povećale za pet posto i rasle bi na mesečnom nivou, do 25 posto 1. oktobra. Samo dan nakon te pretnje, američki predsednik je izvršio dodatni pritisak na Meksiko.

“Meksiko već zarađuje bogatstvo od SAD, oni lako mogu rešiti ovaj problem. Vreme je da napokon urade sve što je potrebno”, napisao je Trump na Tviteru.

Nakon toga, Tramp je pojasnio razlog uvođenja taksi, navodeći da će on doneti dobra Americi u više aspekata.

“Ukoliko takse krenu da rastu, kako ih ne bi plaćali, američke kompanije će napuštati Meksiko, koji je našoj automobilskoj industriji uzeo 30 odsto posla, i vratiće se kući u SAD. Meksiko mora da preuzme svoju zemlju iz ruku narko bosova i kartela. Ove takse će pored ilegalaca, zaustaviti i drogu”, rekao je Tramp.

To, međutim, nije bilo sve. Američki predsednik je na Tviteru nastavio da pravda uvođenje taksi.

“90 odsto droge koja uđe u Ameriku je iz Meksika i naše južne granice. Prošle godine je umrlo 80 hiljada ljudi, milion ljudi je uništeno. To se već godinama događa i nije učinjeno ništa po tom pitanju. Imamo 100 milijardi dolara trgovinskog deficita sa Meksikom. Vreme je!”, zaključio je Tramp.

Trampov ultimatum dosad je najveći spoljnopolitički izazov za Obradora, koji se za šest meseci mandata svim silama trudio da ne odgovara na Trampove provokacije i izbegavao sukobe.

(Mark Lambie/The El Paso Times via AP)

(Mark Lambie/The El Paso Times via AP)

“Poručujem Meksikancima da ne gube veru, savladaćemo i ovaj stav američke vlade, oni će morati da se povuku, jer meksički narod ne zaslužuje da bude tretiran na taj način”, rekao je Obrador novinarima.

Meksički ministar spoljnih polova Marselo Ebrard je, takođe, na svom tviter profolu ponašanje Trampa prema Meksiku okarakterisao “nepoštenim”, a za pretnje carinama rekao je da “nemaju ekonomskog smisla ni za koga”. On je takođe najavio da će učestvovati u pregovorima u Vašintonu.

Šef meksičke diplomatije večeras je objavio da je na putu za Vašinton obavio telefonski razgovor sa zetom američkog predsednika i visokim savetnikom Bele kuće Džaredom Kušnerom i američkim kolegom Majkom Pompeom.

“Počeo je proces pregovora. Pokazan je interes i poštovanje za pismo predsednika Lopeza Obradora”, naveo je Ebrard.

Ukoliko američke carine na uvoz meksičkih proizvoda porastu, bio bi to težak udarac privredi zemlje koja se u velikoj meri oslanja na izvoz niza proizvoda u SAD, od avokada i tekile, do televizora i automobila, koje u toj zemlji sklapaju kompanije poput Forda i Nisana.

Američka trgovinska komora, uticajna poslovna lobistička organizacija, razmatra načine da se suprotstavi Trampovom potezu, uključujući i pravna sredstva, rekao je u neimenovani član komore. S Trampovom idejom se ne slažu ni druga industrijska udruženja, upozoravajući da bi carine naštetile američkim kompanijama, farmerima i potrošačima koji već trpe zbog trgovinskog rata SAD i Kine.

Slede nove carine

Trampovoj administraciji glavni prioritet predstavljaju migracije, ali do sada nije uspeo da svoje političke promene sprovede u delo, kao što nije uspeo da dobije zeleno svetlo Kongresa za izgradnju zida na granici sa Meksikom.

Američki zvaničnici kažu da se suočavaju sa rekordnim brojem migranata koji nezakonito prelaze granicu. Većinom se radi o porodicama iz centralne Amerike koje beže od siromaštva, nasilja i korupcije u svojim zemljama.

(AP Photo/Marco Ugarte)

(AP Photo/Marco Ugarte)

Nove takse mogle bi ugroziti trgovinski sporazum s Kanadom i Meksikom za koji Bela kuća traži dopuštenje Kongresa. Portparolka Bele kuće Sara Sanders, poručila je u televizijskom intervjuu da je Trampova administracija sagledala sve dobre i loše strane tog predloga.

“Ne samo da smo o tome dobro razmislili, već smo o tome razgovarali i za vreme kampanje i sada”, kazala je Sanders za Fox News.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar