Svet
25.05.2019. 14:34
A.T.

TRAMP U JAPANU Šta ova poseta znači za obe strane

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Američki predsednik Donald Tramp stigao je u zvaničnu posetu Japanu sa suprugom Melanijom. Tramp će imati čast da se kao prvi strani lider sastane sa novim japanskim carem Naruhitom.

Donald Tramp od dolaska na vlast izaziva turbulencije u svetskoj diplomatiji, najviše zbog svoje agresivne ekonomske politike, čak i prema najstarijim američkim saveznicima, kako bi zaštitio američku industriju.

Zato se premijer Japana Šinzo Abe odlučio za uspešnu strategiju u kojoj stavlja veliki naglasak na privatnim odnosima s nepredvidljivim američkim predsednikom. Analitičari smatraju da je ovaj poziv deo diplomatske ofanzive, koja je za sada spasila Japan od Trampovih protekcionističkih mera. Predsednik SAD, ipak, nije odustao od mogućnosti da uvede potencijalno razorne carine na uvoz japanskih automobila i autodelova pod izgovorom nacionalne bezbednosti. Carine su već uvedene na japanski aluminijum i čelik.

Neki posmatrači sumnjaju da je Abe spremio doček kako bi predstavio Japan kao najpovoljniju od zemalja koje se trenutno bave trgovinskim sporovima sa Vašingtonom. Stručnjak za trgovinu i profesor na Tokijskom univerzitetu Šujiro Urata navodi da je strategija Jpana da pregovore sa Amerikom nastavi hladne glave, za razliku od agresivnih odmeravanja snaga između SAD i Kine.

Najverovatnije je, ipak, da će se ova zvanična poseta svesti na afirmaciju jake alijanse, što će savršeno odgovarati Trampu za svoje birače, pred izbore 2020. u SAD, ali i za strance, usred napetih odnosa sa Iranom i Kinom.

"To je pametan potez koji pokazuje da on zna nešto o inostranoj politici i da zapravo ima prijatelja", rekao je Robert Gutmen, koji predaje spoljnu politiku na Univerzitetu Džons Hopkins

Prvi strani lider kod novog cara

Američki mediji prenose da je u Japanu pripremljen veličanstven doček za Donalda Trampa, a vrhunac posete desiće se u ponedeljak, kada je planiran sastanak s carem Naruhitom, kao i svečani prijem uveče u carskoj palati. To će biti prvi sastanak nekog stranog čelnika s carem Naruhitom, koji je preuzeo presto 30. aprila, nakon abdikacije oca Akihita. Drugi svetski lideri moraće da sačekaju jesen, kako bi se sastali sa novim japanskim carem.

"To dokazuje da savezništvo sa SAD nikada nije bilo toliko snažno", naglasio je jedan visoki zvaničnik Trampove administracije.

Pored ove svečanosti, američki predsednik bi trebalo da odigra i partiju golfa sa premijerom Šinzom Abeom, ali je taj događaj doveden u pitanje nakon što je grad Čibu, u kojem je planirana manifestacija, danas pogodio snažan zemljotres jačine 5,1 stepeni Rihterove skale.

Takođe, Tramp će prisustvovati letnjem Grand sumo turniru u slavnoj areni Riogoku Kokugikan. Kako prenosi japanski list Asahi Shimbun, američki predsednik bi trebalo da pobedniku preda trofej nazvan "Tramp kup", koji je izrađen u Americi.

Pojedinosti organizacije događaja zadaju velike glavobolje kako organizatorima, tako i američkoj administraciji. Običaj turnira je da u carsku ložu ne može ući niko ko nije član kraljevske porodice, pa ni Tramp. Gledaoci koji turnir posmatranu van lože, sede izuveni, prekrštenih nogu, u specijalnim boks sedištima masusaki, dok je za VIP goste predviđen malo ugodnije mesto za posmatranje rvanja.

Nakon što je američka administracija oklevala da prihvati ovakvu organizaciju, iz straha da bi neki sumo rvač mogao da ispadne iz ringa i dokotrlja se do predsednika, vlada Japana je odlučila da Trampu obezbedi posebnu stolicu kako ne bi izuven sedeo na jastucima u turskom sedu i posmatrao rvanje.

 

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
few clouds
32°C
16.08.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve