Svet
04.08.2020. 16:48
Tanjug

TRAMP: Vlada SAD da dobije znatan deo od prodajne cene TikTok

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Američki predsednik Donald Tramp smatra da bi država trebalo da dobije "znatan deo" od prodajne cene posla TikToka u SAD-u, upozorivši da će, ukoliko do 15. septembra ne dođe do prodaje, zabraniti tu aplikaciju za objavu kratkih video zapisa u zemlji.

Ovo je zaokret u stavu američkog predsednika, koji je prošlog petka najavio da planira da već od subote zabrani u SAD-u rad TikToka, odbacujući ideju da američki tehnološki div Majkrosoft kupi tu aplikaciju koja je u vlasništvu kineske kompanije Bajt Dens.

Agencija Rojters je izvestila prošle sedmice, pozivajući se na ljude upoznate sa materijom, da neki investitori procenjuju vrednost kupoprodajnog ugovora za TikToka na oko 50 milijardi dolara.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
EPA-EFE/SARAH SILBIGER / POOL

"Rekao sam, ako kupite (TikTok), bez obzira na cenu koju će dobiti vlasnik a pretpostavljam da je to u suštini Kina... da će jedan značajan deo cene morati da dobije trezor Sjedinjenih Država. zato što omogućavamo da se ovaj posao dogodi “, izjavio je Tramp, prenosi britanska agencija.

Povezane vesti - TRAMP SE PROTIVI: Majkrosoft bi da kupi TikTok

Nikolas Klajn, advokat u advokatskoj firmi DLA Pajper, kaže da generalno "vlada nema ovlašćenje da uzme udeo u nekoj privatnoj pogodbi preko" Odbora za strana ulaganja SAD-a (CFIUS), koji predstavlja međuresorni odbor nadležan za kontrolu određenih stranih investicija u Sjedinjenim Državama.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Shutterstock

Zato nije jasno kako će američka vlada dobiti deo od kupoprodajne cene.

On je dodao da će rad TikToka biti "obustavljen 15. septembra, osim ako Majkrosoft ili neko drugi ne bude mogao da ga kupi i sklopi odgovarajući ugovor, takav da i državna kasa... Sjedinjenih Država dobije dosta novca".

Majkrosoft je saopštio u nedelju da je glavni izvršni direktor Satja Nadela razgovarao s Trampom i da je „spreman da nastavi razgovore kako bi se istražile mogućnosti za kupovinu biznisa TikToka u Sjedinjenim Državama".

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
16°C
02.04.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve