TRAMP ZAPRETIO: Ko pije s Iranom, platiće Americi račun!

TRAMP ZAPRETIO: Ko pije s Iranom, platiće Americi račun!

Foto: Printscreen Youtube


Američki Predsednik, Donald Tramp, upozorio je da svaka država koja bi i pomislila da trguje sa Iranom, može sasvim da zaboravi na trgovinu sa Ujedinjenim nacijama.

“Ko god da sarađuje sa Iranom, NEĆE sarađivati sa Amerikkom”, tvitovao je Tramp.

Ova Trampova izjava je usledila odmah nakon ponovno uspostavljenih sankcija Iranu, i najavljeno je da će još teže sankcije za uvoz i izvoz nafte biti uskoro uvedene, kako bi pojačale efekat psihološkog rata između dve zemlje.

Takođe, ove sankcije su strateški postavljane kako bi podvukle i američko povlačenje iz “Iranskog nuklearnog dogovora”, koje se dogodilo pre godinu dana. Ovaj dogovor je bio uspostavljen tokom mandata Baraka Obame, i bilo je dogovoreno da Iran ograniči svoju nabavku nuklearnog naoružanja, dok će zauzvrat doći do relaksacije sankcija. Tramp je sa druge strane prosudio da je dogovor “jednostran, katastrofalan i najgori koji je on ikada video”, i dodao je da duboko veruje kako će ekonomski pritisak baciti Iran na kolena.

Trampov potez je kritikovala i Evropska unija, koja se zavetovala kako će zaštititi pravila “legitimnog biznisa”, međutim američki predsednik je odlučno branio svoj stav izjavivši kako je sve što čini motivisano željom da uspostavi mir u svetu i ništa manje od toga.

“Otvoren sam za rešenja koja će uspeti da se pozabave problemom pretećeg iranskog vladajućeg režima, proizvodnje balističkih raketa i podrške teroristima, koju ova zemlja pruža. Oni moraju ili da promene svoje preteće ponašanje i da se pripoje globalnim ekonomskim tokovima, ili će ostati na putu ekonomske izolacije, koja će ih unazaditi”, ističe Tramp.

Iran će od sada da ima velikih problema prilikom trgovine zlatom, metalima, ugljem, čelikom, a američka vlada je dala nagoveštaje kako će se “pozabaviti” i pitanjem iranskih energetskih izbora od novembra.

Iranski predsednik, Hasan Rouhani (Hassan Rouhani), izjavio je da je vlada UN okrenula leđa svakoj diplomatiji, i da je očevidno da su lansirali psihološki rat protiv Irana, ciljajući da podele i međusobno zavade stanovništvo te zemlje.

“Pregovori sa sankcionistima nemaju smisla. Mi uvek želimo diplomatiju i pregovorre. ali pregovori moraju biti iskreni”, ističe iranski predsednik.
Ministri spoljnih poslova Nemačke, Britanije i Francuske su se složili juče da je nuklearni dogovor od ključne važnosti za globalnu bezbednost, a tom prilikom su otkrili i “statut za blokadu”, koji bi trebalo da posluži kao štit od sankcija za evropske firme, koje posluju sa Iranom.

“Ako se kompanija plaši optužbi i odmazde zahvaljujućiamaričkim sankcijama, ta kompanija će biti zaštićena dokle god se EU pita”, izjavio je Alister Burt, britanski ministar, koji se bavi pitanjima Bliskog Istoka.

Iako je Burt dao ovakvu izjavu, već je počelo povlačenje mnogobrojnih evropskih firmi iz Irana, od kojih je prva bila Nemačka kompanija “Daimler”, koja proizvodi automobile. Na taj način je potvrđeno da je “statut za blokadu” običan papir bez moći, i da se ni evropske zemlje ne žele opeći vatrama trgovinskog rata, čije su prve plamenove osetile još kada je počeo “sukob” između Kine i Amerike oko carine.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar