TRAMPOV “SPORAZUM VEKA”: Osniva se Nova Palestina, Jerusalim glavni grad dve države

TRAMPOV “SPORAZUM VEKA”: Osniva se Nova Palestina, Jerusalim glavni grad dve države

Foto Beta/AP/Pablo Martinez Monsivais


Prve detalje dugo očekivanog plana predsednika SAD Donalda Trampa, takozvanog “sporazuma veka”, objavili su neki izraelski mediji na hebrejskom jeziku. Detalji su cirkulisali između zvaničnika u izraelskom Ministarstvu spoljnih poslova i objavljeni su u listu Izrael Hajom (Izrael danas), koji se povezuje sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom. Međutim, ova pisanja nije potvrdila nijedna zainteresovana strana.

SAD su najavile da će predstaviti plan posle svetog muslimanskog posta Ramazana koji se okončava početkom juna. Prema pisanju izraelskog dnevnika, biće potpisan trojni sporazum između Izraela, Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO) i Hamasa.

Jerusalem

Status kvo svetih mesta

Palestinska država zvana Nova Palestina će biti osnovana u pojasu Gaze i na Zapadnoj obali, izuzimajući teritoriju na kojoj su jevrejska naselja.

Jedan od autora sporazuma je Trampov visoki savetnik i zet Džared Kušner. Sporazum se priprema dve godine, a Palestinci su u međuvremenu prekinuli kontakte s Belom Kućom jer je Tramp priznao Jerusalim kao glavni grad Izraela i premestio u njega ambasadu svoje zemlje iz Tel Aviva. Ipak, u dokumentu se navodi da Jerusalim neće biti podeljen između Izraela i Nove Palestine, već će biti glavni grad i jedne i druge države.

Status kvo svetih mesta ostaće na snazi, a Jevrejima neće biti dozvoljeno da kupuju arapske kuće i obrnuto. Jerusalimu se neće pripajati dodatna područja. Između ostalog,

Egipat će ponuditi novoj palestinskoj državi zemlju da izgradi aerodrome i fabrike, a strane koje će finansijski podržati primenu tog sporazuma su SAD, EU i naftom bogate zemlje Zaliva. One će obezbediti budžet od 30 milijardi dolara u roku od pet godina za nacionalne projekte u Palestini.

Taj budžet će takođe uključivati cenu povezivanja jevrejskih naselja s Izraelom. SAD će platiti 20 odsto cene takvih projekata, EU deset, a zemlje Zaliva preostali deo.

Nova Palestina neće moći da obrazuje vojsku, ali će imati policiju koja će biti samo lako naoružana. Između Izraela i Nove Palestine potpisaće se sporazum o zaštiti na osnovu kojih će ona platiti Izraelu da je brani od strane agresije.

Foto: Beta/Jim Hollander/AP

Foto: Beta/Jim Hollander/AP

Posle potpisivanja sporazuma, Hamas će položiti svo oružje, uključujući lično, egipatskim vlastima. Članovi Hamasa, uključujući lidere, će nastaviti da primaju plate od država koje su se obavezale na podršku do formiranja vlade. Pojas Gaze će biti otvoren za promet robe i radnika u Izrael i Egipat.

Demokratski izbori održaće se u roku od godine i vlada Nove Palestine će biti izabrana. Godinu dana posle izbora i osnivanja nove vlade postepeno će se oslobađati Palestinci iz izraelskih zatvora tokom tri godine.

Bez granice za promet građana

Granica između Nove Palestine i Izraela će biti otvorena za promet građana i robe kao što je slučaj sa prijateljskim zemljama. Auto put koji povezuje Zapadnu obalu i pojas Gaze će biti podignut 30 metara iznad teritorije Izraela, a 50 procenata gradnje će platiti Kina, ostatak, odnosno po 10 odsto Južna Koreja, Australija, Kanada, SAD i EU.

Dolina reke Jordan ostaće pod kontrolom Izraela. Nova Palestina će imati prelaze u susedni Jordan pod svojom kontrolom. U slučaju da Hamas i PLO odbiju da potpišu taj sporazum SAD će prekinutu svaku finansijsku podršku Palestincima i osigurati da im ni jedna zemlja ne šalje novac.

Ako PLO potpiše sporazum, a Hamas i Islamski džihad odbiju, lideri te dve organizacije će se smatrati odgovornim. U slučaju novog rata između Izraela i Gaze SAD će podržati Izrael da ciljano ubija te organizacije.

Ako Izrael odbije da potpiše sporazum SAD će ukinuti finansijsku podršku toj zemlji, koja trenutno iznosi 3,8 milijardi dolara godišnje.

 

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar