Svet
04.03.2024. 20:05

Uzrasta od 6 do 9 godina

Trećina dece u Severnoj Makedoniji ima problem sa gojaznošću

gojaznost
Izvor: Shutterstock

Skoro trećina dece uzrasta od šest do deveg godina u Severnoj Makedoniji živi sa povećanom telesnom težinom ili gojaznošću, objavio je danas državni Institut za javno zdravlje.

U saopštenju institita se navodi da "30,5 odsto dece uzrasta od šest do devet godina Severnoj Makedoniji živi sa povećanom telesnom težinom ili debljinom, a da 13,8 odsto od njih živi sa debljinom ili ekstremnom debljinom".

Precizira se da je debljina češća kod dečaka nego kod devojčica, kao i da većina dece koja imaju povećanu telesnu težinu i gojaznost žive u urbanim sredinama.

​"Ishrana sa visoko prerađenom i energetski bogatom hranom je značajan faktor koji doprinosi razvoju povećane telesne težine kod dece", piše u saopštenju Instituta za javno zdravlje Severne Makedonije povodom Svetskog dana borbe protiv gojaznosti,  4. marta.
 

​Prama tom institutu (iph.mk/mk/news/index/1215), 28,4 odsto odraslih u Severnoj Makedoniji živi sa gojaznošću, a debljina kod odraslih porasla je za 13,6 odsto, a kod dece i adolescenata za 7,4 odsto u poređenju sa 1990. godinom.

Dodaje se da se trendovi povećane telesne težine i gojaznosti kod dece u Severnoj Makedoniji održavaju stabilno na visokom nivou.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
24°C
14.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve