TRI DRŽAVE BI MOGLE DA ODLUČE: Izbori neizvesniji nego što se očekivalo

TRI DRŽAVE BI MOGLE DA ODLUČE: Izbori neizvesniji nego što se očekivalo

EPA-EFE/ANIBAL MARTEL


Izbori za predsednika Sjedinjenih Američkih Država pokazali su se neizvesnijim nego što je očekivano, a tri države, Viskonsin, Mičigen i Pensilvanija, mogle bi da budu ključne u odluci da li će pobednik izbora biti aktuelni predsednik Donald Tramp ili kandidat demokrata Džo Bajden.

Nakon što je prebrojana većina glasova u Viskonsinu i Milvokiju, Bajden je u blagoj prednosti, ali je još rano za procenu konačnih rzultata.

EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

CNN prenosi da je najneizvesnije u devet saveznih država gde se još ne naslućuje kome će pripasti glasovi elektora.

Reč je o Aljasci, Arizoni, Džordžiji, Mičigenu, Mejnu, Nevadi, Severnoj Karolini, Pensilvaniji i Viskonsinu.

Prema izveštajima medija, Bajden je do sada osvojio 224, a Tramp 213 elektorskih glasova.

Za pobedu na izborima neophodno je osvojiti 270 od 538 elektorskih glasova.

Četiri države – Pensilvanija, Viskonsin, Mičigen i Džordžija – ostavile su na desetine hiljada glasova po strani, čime su usporili trku za Belu kuću, prenosi CNN.

Izborna komisija u pojedinim državama je rešila da prekine brojanje i nastavi rad u sredu, odnosno, od 16.00 po srednjoevropskom vremenu vremenu.

Neki okruzi u Pensilvaniji čak nisu ni počeli da razvrstavaju glasove koji su stigli poštom, pa će to učiniti kasnije u toku dana.

 EPA-EFE/Sarah Silbiger / POOL

EPA-EFE/Sarah Silbiger / POOL

Poštari su imali mnogo posla, jer je veliki broj ljudi glasao poštom, plašeći se korona virusa i veruje se da će većina tih glasova pripasti Džou Bajdenu.

Predsednički kandidat republikanaca Donald Tramp obratio se rano jutros javnosti iz Bele kuće, proglasivši pobedu na izborima i optužio demokrate da pokušavaju da obesprave njegove glasače, navodeći da to neće dozvoliti.

Povezane vesti – I dalje se broje glasovu u ključnim državama

On je dodao da će ići na Vrhovni sud i tražiti da se glasanje zaustavi, navodeći da je očigledno da u preostalih nekoliko država republikanci vode i da Bajden i demokrate ne mogu da ih stignu.

Iz izbornog štaba Džoa Bajdena saopštili su da će se boriti svim silama protiv pretnje Donalda Trampa koji želi da se obrati Vrhovnom sudu u nameri da spreči da se do kraja prebroje glasovi u svim državama, jer, kako je rekao, “očigledno je da Bajden ne može da ga stigne”.

 EPA-EFE/CRISTOBAL HERRERA-ULASHKEVICH

EPA-EFE/CRISTOBAL HERRERA-ULASHKEVICH

Bajdenova glavna menadžerka u izbornom štabu Džen O”Mali Dilon je nazvala Trampovu izjavu da će ići na Vrhovni sud i tražiti da se brojanje obustavi “nečuvenom, skandaloznom i nekorektnom”.

Bajden se ranije obratio pristalicama iz Vilmingtona u Delaveru i poručio da je optimističan i da veruje da je “na dobrom putu da pobedi na izborima”.

Povezane vesti – Bajden u blagoj prednosti, Tramp proglasio pobedu i preti sudom

On je u kratkom obraćanju rekao da će prebrojavanje glasova potrajati i da nije na njemu ili Donaldu Trampu, već na američkom narodu da odrede ko će dobiti izbore, ali da je on optimističan.

Karakteristika ovih izbora je i velika izlaznost, pogotovo na glasanju pre dana izbora, kada je glasalo je skoro 102 miliona Amerikanaca, što je 48 odsto upisanih birača, odnosno 73 odsto ukupno izašlih birača na prethodnim izborima 2016. godine.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar