Svet
28.08.2022. 09:17
Beta

Istraga u toku

Trovanje u Budvi: Zapečaćen restoran, turisti su bolje

Budva
Izvor: Shutterstock

Strani državljani koji su imali simptome trovanja, su dobrog zdravstvenog stanja, saopštio je crnogorski Institut za javno zdravlje (IJZ).

Oko 100 turista se otrovalo hranom, a skoro svi su bili gosti u jednom budvanskom restoranu. Turisti su uglavnom iz Poljske, Slovačke i Slovenije. Svi su smešteni, ili su primili medicinsku pomoć u opštim bolnicama u Kotoru, Baru i Cetinju.

Iz IJZ je navedeno da su ekipe Centra za higijenu i zdravstvenu ekologiju i Centra za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti po prijavi Uprave za inspekcijske poslove o pojavi velikog broja osoba sa simptomima poremećaja gastrointestinalnog sistema započele epidemiološko istraživanje.

"Izvršeno je potrebno uzorkovanje namirnica i kontrola sanitarno-higijenskog stanja u više objekata u kojima su obolele osobe boravile ili konzumirale hranu. Epidemiološko istraživanje, kao i ispitivanje mikrobiološke i fizičko-hemijske ispravnosti uzoraka je u u toku i javnost će biti blagovremeno obaveštena o rezultatima istraživanja. Osobe sa simptomima su strani državljani smešteni u opštini Budva sa jednovremenim lekarskim zbrinjavanjem u zdravstvenim ustanovama opštine Budva, Kotor, Bar i Cetinje", navodi se u saopštenju.

Masovno trovanje u Budvi

Svi jeli na istom mestu

budva, kafić

Svi jeli na istom mestu

27.08.2022. 14:45

Masovno trovanje u Budvi

Dodaje se da su posle terapije i lekarskih pregleda, osobe koje su bile u Opštoj bolnici Kotor i Opštoj bolnici Bar otpuštene dobrog opšteg stanja.

"U Opštoj bolnici Cetinje je smešteno još 12 osoba, koje su trenutno dobrog zdravstvenog stanja", navodi se u saopštenju.

Turistička inspekcija Uprave za inspekcijske poslove pečati hotel "Loza", njen restoran i smeštajne jedinice. Turisti koji su imali simptome trovanja bili su smešteni u tom hotelu, ali još nije utvrđeno kako i gde je došlo do trovanja.

Turistička inspekcija je ušla u hotel i počela pečaćenje, zapečaćen je restoran, a sobe se pečate nakon što ih gosti napuste.

Uprava za bezbednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove je nakon što je prijavljeno trovanje uzela uzorke iz restorana "Loza", i zabranila služenje hrane.

Ministar zdravlja u tehničkoj vladi Dragoslav Šćekić saopštio je da zdravstveni sistem stoji na raspolaganju svim turistima koji su zbog simptoma trovanja sinoć potražili pomoć u crnogorskim ustanovama

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Majmunske boginje i u Crnoj Gori
doktor

Važno

31.07.2022. 09:34

Majmunske boginje i u Crnoj Gori

U Crnoj Gori je registrovan prvi slučaj majmunskih boginja kod crnogorskog državljanina koji je dobrog opšteg stanja, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje (IJZ).
Close
Vremenska prognoza
clear sky
-2°C
05.02.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve