Trudo: Dokazi ukazuju da je iranska raketa oborila avion; Zelenski: Moguće je…

Trudo: Dokazi ukazuju da je iranska raketa oborila avion; Zelenski: Moguće je…

Shutterstock


Kanadski premijer Džastin Trudo izjavio je da dokazi ukazuju da je iranska raketa u utorak uveče oborila ukrajinski avion koji je leteo za Toronto i da je taj napad “možda bio nenameran”.

Prema Trudoovim rečima, kanadska i savezničke obaveštajne službe se slažu sa ovim navodima.

U oborenom avionu nalazila su se najmanje 63 kanadska putnika, prenosi AP.

Povezane vesti – CNN objavio snimak navodnog iranskog raketiranja ukrajinskog aviona

Američki zvaničnici prethodno su naveli da je “vrlo verovatno” da je iranska protivavionska raketa oborila avion, usmrtivši svih 176 putnika i članova posade. I oni su pretpostavili da je napad mogao biti greška.

Avion je oboren samo nekoliko sati nakon što je Iran izveo balistički raketni napad na iračke vojne baze u kojima su smeštene američke trupe, usred sukoba sa Vašingtonom zbog napada američkog drona u kojem je ubijen iranski general Revolucionarne garde Kasim Sulejmani.

 (AP Photo/Evgeniy Maloletka)

(AP Photo/Evgeniy Maloletka)

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski takođe ne isključuje mogućnost da je da je raketa oborila ukrajinski putnički avion, ali napominje da to još nije potvrđeno.

Zelenski je naveo da će o istrazi u vezi sa avionskom nesrećom, u kojoj je poginulo 176 putnika i članova posade, razgovarati kasnije u toku dana sa američkim državnim sekretarom Majkom Pompeom, preneo je Rojters.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar