TRULA HRANA, ZANEMARIVANJE… Šta se dešava u domovima za stare?

TRULA HRANA, ZANEMARIVANJE… Šta se dešava u domovima za stare?

Shutterstock


Pripadnici kanadskih oružanih snaga, koji od izbijanja epidemije koronavirusa pomažu zaposlenima u domovima za dugotrajno zbrinjavanje, obelodanili su uznemirujuće podatke o stanju koje su zatekli u tim ustanovama za stare.

U izveštaju se, kako je u sredu objavio kanadski javni servis CBC njuz, navodi da su štićenici domova maltretirani, praktično drogirani i ostavljani satima i danima u zaprljanoj posteljini

Ono što su pronašli pripadnici vojske, koji su u domove za stare upućeni nakon što je posao u tim ustanovama napustio veći broj zaposlenih još na početku izbijanja koronakrize, zabeleženo je u pet domova i dostavljeno u izveštaju vladi pokrajine Ontario.

Shutterstock

Shutterstock

“To je grozno”, rekao je danas premijer Ontaria Dag Ford i dodao:

“Čitanje ovog izveštaja najteža je stvar koju sam učinio kao premijer”.

Jedan od primera naveden u izveštaju je slučaj štićenika kojeg je osoblje hranilo u ležećem položaju, što je dovelo do gušenja, a zbog neadekvatne brige i – smrtnog ishoda.

U drugom incidentu, osoba je polomila kuk i nije joj pružena nikakva nega, navodi se u izveštaju. “Prisutan je veliki broj bubašvaba i muva”, navodi se, prema CBC-u, a “miris trule hrane mogao se osetiti u hodnicima”.

Na današnjem, dnevnom brifingu za medije, kanadski premijer Džastin Trudo je rekao da je “tužan, šokiran, razočaran i ljut” zbog onoga što je čuo. “To je duboko uznemirujuće”, rekao je Trudo.

Dva vojna izvora – koji su razgovarali sa CBC njuzom, pod uslovom anonimnosti, jer nisu ovlašćeni da javno govore – rekli su da su se vojnici osvedočili u ozbiljno zanemarivanje štićenika domova za stare.

Pročitajte još: Koje zemlje širom sveta koriste kamere za prepoznavanje?

“Nismo videli poštovanje pravila. Nedostatak obuke osoblja i medicinske opreme je evidentan, a videli smo slučajeve i da osoblje više puta koristi iste špriceve “, rekao je jedan od izvora.

“Ovo je izuzetno zabrinjavajuće, moramo da učinimo više u pružanju podrške našim štićenicima u dugoročnoj nezi širom zemlje, kroz ovu pandemiju”, rekao je Trudo.

Oko 1.700 vojnika je raspoređeno u pet domova za dugotrajno zbrinjavanje u Ontariju i u još 25 domova u Kvebeku.

Njihove dužnosti uključuju pomoć štićenicima u svakodnevnim potrebama, čišćenje objekata i podelu obroka.

Trudo je rekao da je bilo zahteva iz Ontaria i Kvebeka da se produži misija raspoređivanja trupa u domovima za stare.

“Moramo bolje da se brinemo za ljude koji su izgradili ovu zemlju,” rekao je Trudo.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar