Svet
27.06.2023. 16:55
R. E.

Oštetio znamenitost Rima

Skandal: Turista urezao svoje i ime devojke u Koloseum (VIDEO)

1
Izvor: Beta / AP / Andrew Medichini

Jedan turista izazvao je skandal u Rimu pošto je u zidine Koloseuma urezao svoje i ime devojke, i tako oštetio najveći amfiteatar na svetu star gotovo 2.000 godina.

Prolaznici su zabeležili vandalski čin jednog Ivana, koji je ne razmišljajući o vrednosti građevine, zabeležio da je posetio Rim na najprimitivniji način. 

On je u zidine Koloseuma urezao "Ivan + Hejli 23", želeći valjda da pokaže da je zaljubljen, dopisavši i godinu u kojoj je napravio glupost.

Italijanski zvaničnici hitno su reagovali nakon što je video počeo da kruži internetom i za kratko vreme dobio veliki broj negativnih komentara.

Italijanski ministri kulture i turizma obećali su da će pronaći turistu i kazniti ga zbog skrnavljenja Koloseuma.

"Vrlo je nekulturno da turista ovako nagrđuje jedno od najpoznatijih mesta na svetu, istorijsku baštinu kao što je Koloseum, kako bi urezao svoje i ime svoje devojke. Ko god da je on, nadam se da će brzo biti identifikovan i kažnjen prema našim zakonima", prokomentarisao je italijanski ministar kulture Đenaro Sanđulijano.

A Ivana bi nepromišljeni potez mogao skupo da košta. Naime, njemu zbog vandalskog čina preti novčana kazna od 15.000 evra i do pet godina zatvora. 

Ministarka turizma Italije Danijela Santaće navela je da se nada da će turista biti žestoko kažnjen kako bi "shvatio težinu nedela koje počinio". 

"Turisti moraju da poštuju istoriju i kulturu Italije i ne možemo dozvoliti onima koji posećuju našu zemlju da se osećaju slobodnima da se ponašaju na ovaj način", dodala je ministarka turizma. 

Italijanski mediji navode da je jedan ruski turista 2014. godine ugravirao slovo "K" na zid Koloseuma, zbog čega je osuđen po kratkom postupku - uslovno na četiri godine zatvora i kažnjen novčano sa 20.000 evra.

Izgrađen u prvom veku nove ere, Koloseum je najveći amfiteatar na svetu, rimska znamenitost i glavna turistička atrakcija. Na svom vrhuncu u njemu su se održavale gladijatorske borbe i drugi spektakli, od kojih su mnogi bili brutalni.

Svake godine Koloseum poseti oko milion posetilaca.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Rat ne bira - uništavaju se i objekti kulture
ukrajina, rat

Rat u Ukrajini i umetnost

23.06.2022. 16:20

Rat ne bira - uništavaju se i objekti kulture

Više od 150 objekata kulture je delimično ili potpuno uništeno tokom skoro četiri meseca rata u Ukrajini, saopštila je Organizacija Ujedinjenih nacija za nauku, obrazovanje i kulturu (Unesko).
Close
Vremenska prognoza
light rain
18°C
20.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve