Turska povlači ambasadore iz SAD i Izraela

Turska povlači ambasadore iz SAD i Izraela

Foto: Beta/Kayhan Ozer


Ankara je povukla svoje ambasadore iz Vašingtona i Tel Aviva “na konsultacije”.

Vlada Turske je proglasila trodnevnu žalost zbog više od 50 Palestinaca koji su poginuli na granici između Izraela i Gaze.

Ankara je osudila “masakr” Palestinaca koji su izvele izraelske snage bezbednosti i navela da “regionalni i globalni mir i stabilnost neće postojati sve dok se ne postigne trajno pravično rešenje palestinskog pitanja”, prenosi Sputnjik.

“Oštro osuđujemo odluku američke administracije da preseli svoju ambasadu iz Tel Aviva u Jerusalim, čime krši međunarodno pravo i sve relevantne rezolucije UN. Ponavljamo da je ova akcija pravno ništavna i nevažeća”, saopštilo je tursko Ministarstvo spoljnih poslova.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je da će Turska oštro reagovati na današnja dešavanja u Pojasu Gaze.

“Opozvali smo naše ambasadore iz Vašingtona i Tel Aviva na konsultacije. Sazivamo vanredni samit Organizacije za islamsku saradnju i nadam se da ćemo se u petak sastati u Enikapiju (u Istanbulu). Takođe predlažemo i sazivanje vanredne sednice Saveta bezbednosti UN. Razgovaraćemo sa mnogim liderima. Od sutra objavljujemo trodnevnu nacionalnu žalost”, rekao je Erdogan za televiziju NTV tokom posete Velikoj Britaniji.

Kako se navodi, Erdogan je Izrael nazvao terorističkom državom, a njegove akcije protiv Palestinaca – genocidom.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar