TUSK: Nije se razgovaralo o imenima, već o procesu izbora predsednika Evropske komisije

TUSK: Nije se razgovaralo o imenima, već o procesu izbora predsednika Evropske komisije

(AP Photo/Francisco Seco)


Presednik Evropskog saveta Donald Tusk izjavio je da budući predsednik Evropske komisije mora da ima podršku kvalifikovane većine Evropskog saveta i većinu u Evropskom parlamentu. On je posle završetka prve runde razgovora o izboru novog predsednika EK istakao da je prema odredbama evropskog Ugovora na savetu Evrope da predloži, a na parlamentu da izglasa budućeg predsednika Evropske komisije.

Tusk je naglasio da se na samitu u Briselu nije razgovaralo o imenima već o procesu izbora kandidata.

“To znači da u skladu sa evropskim Ugovorima ne može biti automatizma. Istovremeno, niko ne može biti isključen. To što je neko ‘vodeći kandidat’ nije diskvalifikacija već može samo da poveća njihove šanse”, izjavio je Tusk.

On je rekao da su razgovarali i o potrebi da se pri izboru vodećih pozicija u EU zadovolje geografski i rodni kriterijumi kao i kriterijumi političke pripadnosti.

Tusk je ocenio da je u stvarnom svetu savršeni balans teško postići i da će što je pre moguće krenuti u konsultacije sa Evropskim parlamentom i zemljama članicama o kandiatima za predsednike Evropske komisije i Evropskog saveta, Evropske centralne banke i šefa EU diplomatije.

“Očekujem rezultate o svim mandatima u junu”, poručio je Tusk.

Donald Tusk je nakon neformalne večere EU lidera u Briselu ocenio i da izlaznost na evropskim izborima, koja je najviša u poslednjih 25 godina, pokazuje da je EU snažna panevropska demokratija o kojoj građani vode računa.

“Većina je glasala za efikasniju, jaču i ujedinjenu Evropu odbacujući one koji žele da je oslabe. To je snažan znak. Evropa je pobednik ovih izbora”, poručio je Tusk dodajućo da je Bregzit bio “vakcina” protiv lažnih vesti i anti EU propagande i da su ljudi izvukli zaključke kada su videli “šta Bregzit znači u praksi”.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar