TUŽNA GODIŠNJICA: Četiri godine od napada na redakciju lista Šarli ebdo

TUŽNA GODIŠNJICA: Četiri godine od napada na redakciju lista Šarli ebdo


Četiri godine posle napada na Šarli ebdo u Parizu, “mnogi su se umorili od borbe” francuskog satiričnog nedeljnika koji je u specijalnom komemorativnom broju prikazao “gorčinu” francuskog društva “bez svetlosti”, ocenila je agencija Frans pres.

Naslovna strana lista prikazuje na crnoj pozadini biskupa i imama dok duvaju u plamen sveće koja osvetljava crtež sa naslovne strane broja objavljenog odmah posle napada 2015. sa tada čuvenim natpisom “Sve je oprošteno”.

“Nisu samo zaboravljene naše lične priče, već ono što je napad značio. Imamo utisak da se tome sada okreću ledja, a ta pojava je sad veća nego pre nekoliko godina”, izjavio je Frans presu direktor redakcije poznat po nadimku Ris koji je i autor crteža na naslovnoj strani.

Ris je dodao da je to neprijateljsko raspoloženje koje je bilo prisutno kod verskih ekstremista sada izraženo i kod intelektualaca.

Direktor lista izjavio je da će Šarli ebdo 2019. nastaviti sa istim tonom kako bi naveo čitaoce da “misle, imaju nadu, budu borbeni jer ne treba biti u stanju depresije čak i kada postoje razlozi za zabrinutost”.

Braća Šerifi, Said i Kuaši su 7. januara 2015. godine upali u redakciju sataričnog lista gde su ubili 11 poznatih novinara i karikaturista uzvikujući da su “osvetili proroka (Muhameda)”.

Među žrtvama su bili čuveni karikaturisti koji su se potpisivali nadimcima, Kabi, Volinski, Onore i Tinju, kao i bivši direktor redakcije lista Bernar Maris.

Dan posle tog napada, Amedi Kulibali ubio je jednu policajku u predgrađu Pariza, a 9. januara je ubio četiri muškarca koje je uzeo kao taoce u jevrejskoj samoposluzi u Parizu.

U Francuskoj je 7. januara 2015. počeo talas napada džihadista bez presedana u toj zemlji, u kojima je stradala 241 osoba.

Deset meseci posle napada 7. i 9. januara, dogodio se drugi, još veći teroristički napad u Parizu, 13. novembra kada je poginulo 130, a više od 350 osoba povredjeno.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar