TVITER UZVRAĆA UDARAC: Blokirana kampanja francuske vlade zbog zakona o lažnim vestima

TVITER UZVRAĆA UDARAC: Blokirana kampanja francuske vlade zbog zakona o lažnim vestima


Tviter je blokirao kampanju za društvene mreže francuske vlade zbog nedavno izglasanog zakona o lažnim vestima (fake news), piše BBC.
Počevši od decembra prošle godine Frnacuska država zahteva da se transparentno objavi ko je platio onlajn političke kampanje, kao i koliko novca je tokom kampanje potrošeno. Na ovakav potez francusko rukovodstvo odlučilo se u sklopu borbe protiv lažnih vesti.
Upravo na bazi tog zakona Tviter je odbio da promoviše kampanju u kojoj se poziva na registraciju glasača, budući da nije bilo moguće pronaći adekvatno rešenje koje će biti u skladu sa pomenutim zakonom, rekli su zvaničnici.
Kampnja “Da, ja glasam” (#OuiJeVote) ohrabrila je birače da se registruju pre isteka roka kako bi učestvovali na glasanju na evropskim izborima, a startegiju je objavila francuska vladina informativna služba, koja je planirala da plati sponzorisane tvitove, navodi AFP.
Međutim, odbijanje Tvitera da uzme novac za promociju kampanje zbunilo je mnoge u Francuskoj, pa je tako jedna poslanica Naima Moutchou tvitovala da je u prvom trenutku pomislila da je reč o šali: “Mislila sam da je to bila aprilska šala!”
Ministar unutrašnjih poslova Krisofer Kastaner takođe je izrazio nezadovoljstvo.
– Prioritet Tvitera trebala bi da bude borba protiv sadržaja koji veliča terorizam. Ne kampanje za registrovanje na izbornim listama demokratske republike – naveo je u postu na Tviteru.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar