Svet
20.06.2021. 10:44
Tanjug

Situacija kritična

U Brazilu više od pola miliona žrtava koronavirusa

Koronavirus
Izvor: EFE / Sebastiao Moreira

Broj smrtnih slučajeva među kovid pacijentima u Brazilu premašio je pola miliona u Brazilu, a stručnjaci upozoravaju na opasnost od daljeg širenja virusa zbog sporog sprovođenja vakcinisanja i početka zime na južnoj polulopti.

Iz Zdravstvenog instituta Fiokruz stiže upozorenje da je situacija kritična i da je "svega 15 odsto punoletnih građana potpuno vakcinisano", prenosi BBC.

Iako se virus nastavlja da se širi, predsednik Brazila Žair Bolsonaro odbija da podrži preventivne antiepidemiološke mere poput socijalnog distanciranja.

Kongres istražuje postupanje vlade tokom pandemije, a predsednik Bolsonaro bio je žestoko kritikovan zbog nesprovođenja koordiniranog nacionalnog odgovora na zarazu i zbog svog skepticizma prema vakcinama i restriktivnim merama kao što su zaključavanje i nošenje zaštitinih maski.

Opozicija optužuje predsednika da je iz političkih razloga odlagao kupovinu vakcina i da je smišljeno i dosledno umanjivao ozbiljnost situacije i težinu pandemije.

U subotu su širom Brazila protestovale hiljade ljudi protiv vlade, tražeći opoziv Bolsonara i brže sprovođenje programa vakcinacije.
 

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
23°C
19.05.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve