U ČAST FLOJDU: Demokratski kongresmeni klečali osam minuta i 46 sekundi

U ČAST FLOJDU: Demokratski kongresmeni klečali osam minuta i 46 sekundi

EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS


Oko 20 demokratskih poslanika u američkom Kongresu, uključujući predsednicu Predstavničkog doma Nensi Pelosi, održali su minut ćutanja i simbolično klečali na jednom kolenu osam minuta i 46 sekundi kako bi odali poštu Afroamerikancu Džordžu Flojdu.

Flojd je preminuo 25. maja nakon što ga mu je jedan policajac kolenom pritiskao vrat osam minuta i 46 sekundi u Mineapolisu, što je izazvalo proteste protiv rasizma i policijske brutalnosti širom SAD.

Demokratski poslanici klečali su noseći šalove sa motivima tradicionalne afričke odeće, a potom predstavili predlog zakona za reformu policije, preneo je sinoć Si-En-Bi-Si.

EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

Među onima koji su klečali u Holu emancipacije bili su i lider demokratske manjine u Senatu Čarls Šumer i bivši demokratski predsednički kandidati Kori Buker i Kamala Haris, dodaje Skaj njuz.

Pelosi je pročitala imena Flojda i drugih ljudi koji su ubijeni tokom policijskog pritvora u SAD, nazvavši Flojda “mučenikom”.

“Mučeništvo Džordža Flojda napravilo je promenu u svetu”, rekla je kasnije na brifingu.

Ona je dodala da demokrate u Kongresu stoje uz one koji se bore za pravdu i akciju, pomenuvši i druge Afroamerikance za koje je rekla da su “mučenici” koji su preminuli zbog “policijske brutalnosti”, dodaje Dejli mejl.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar