Svet
25.02.2021. 19:10
Tanjug

U Evropskoj uniji

U EU će trebati dodatnih 11 miliona radnika u zdravstvu

w_56501510.jpg

U Evropskoj uniji će do 2030. godine biti potrebno dodatnih 11 miliona zdravstvenih i radnika za negu strarih, kako bi

U Evropskoj uniji će do 2030. godine biti potrebno dodatnih 11 miliona zdravstvenih i radnika za negu strarih, kako bi se zadovoljili zahtevi koje sa sobom nosi starenje stanovništva, pokazao je izveštaj koji je danas objavio Zajednički istraživački centar Evropske komisije.

Veliki deo potreba za takvom radnom snagom sada obezbeđuju domaći sistemi obrazovanja i osposobljavanja, ali sve veću ulogu imaju migracija i mobilnost radne snage unutar EU.

[caption id="attachment_308215" align="alignnone" width="675"]EPA-EFE/BIONTECH SE / HANDOUT  HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES EPA-EFE/BIONTECH SE / HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES[/caption]

Godine 2018. skoro dva miliona zdravstvenih i radnika za negu nisu rođeni u zemlji u kojoj rade.

"Evropa je kontinent koji stari i mora se pripremiti za sve veću potražnju za radnom snagom. Naš zajednički izazov biće da se obezbedi pristupačna, kvalitetna dugotrajna nega i odgovarajuća radna snaga" izjavila je potpredsednica Komisije za demokratiju i demografiju Dubravka Šuica, prenosi Hina.

U izveštaju se izdvaja nekoliko izazova koji, ako se reše, mogu da pomognu u podsticanju mobilnosti i oslobađanju punog potencijala migracija iz trećih zemalja kako bi doprineli ublažavanju pritiska nedostatka radne snage u tim sektorima.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
4°C
14.04.2021.
Beograd

Najčitanije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve