U GRČKOJ PROGLAŠENA TRODNEVNA ŽALOST: Situacija i dalje kritična saopštava vlada Grčke

U GRČKOJ PROGLAŠENA TRODNEVNA ŽALOST: Situacija i dalje kritična saopštava vlada Grčke

AP Photo/Thanassis Stavrakis


Predstavnik Vlade Grčke Dimitris Canakopulos je danas izjavio povodom požara u Grčkoj da je “situacija i dalje kritična”.

Broj poginulih u jednom od velikih požara kod Atine je premašio 60, zbog čega je danas proglašena trodnevna nacionalna žalost.

“Čitav državni sistem nastavlja da ulaže napore kako bi se suočio s posledicama jučerašnjih katastrofalnih požara, ali i sa gašenjem postojećeg šumskog požara”, rekao je predstavnik Vlade.

Jučerašnje “munjevito širenje vatre, s 14 simultanih požara, na tri fronta u istočnoj Atici (gde je i Atina), kao i brzina vetra koji je dostizao jačinu čak i devet bofora (90-100 kilometara na sat), prouzrokovalo je izuzetno teške uslove za intervenciju vatrogasnih snaga, kako vazdušnih, tako i kopnenih”, objasnio je Canakopulos.

Uz gašenje požara u toku je “sprovođenje paralelnog plana za vanredno stanje uz mobilizaciju snaga Ministarstva unutrašnjih poslova i policije, ali i ministarstava zdravlja, saobraćaja, odbrane, pomorstva i životne sredine, kao i područja Atike”.

Angažovane su sve raspoložive snage Ministarstva zdravlja u području Atike, kao i specijalne snage Kopnene vojske, kao i jedna fregata, dva desantna broda, tri helikoptera i tri ratna broda Ratne mornarice.

Premijer Aleksis Cipras je telefonom razgovaro s predsednikom Evropske komisije, Žanom Klodom Junkerom koji je izrazio solidarnost Evropske komisije s Grčkom i naglasio spremnost za obezbeđivanje potrebnih sredstava.

Cipras je razgovarao i s predsednicima Kipra i Bugarske, a očekuje se da će razgovarati s predsednicima Turske i Francuske, rekao je Canakopulos.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar