Svet
12.11.2021. 13:42
Tanjug

Važno

U Grčku po starom, makar još dve nedelje

Grčka
Izvor: Shutterstock

Aktuelne mere i uslovi za ulazak u Grčku nisu se promenili, a produženi su za još dve nedelje.

Potvrda o vakcinaciji ili potvrda o preležanoj bolesti kovid-19 ili negativni PCR / brzi test, zajedno sa popunjenim elektronskim PLF obrascem i dalje su obavezni za ulazak u Grčku, prema odluci vlade, koja se takođe odnosi i na građane Srbije, kojom su postojeći uslovi produženi do 26. novembra.

Prema odluci Vlade Grčke, svi posetioci "bez obzira na državljanstvo i način ulaska u zemlju", kao i u proteklih pet meseci, imaju četiri mogućnosti, u odnosu na dokumente koje je potrebno priložiti i odnose se na kovid-19.

Kako je prenela agencija MIA, ulazak je i dalje moguć uz negativan antigenski test na kovid-19, star najviše 48 sati pre dolaska u Grčku ili uz negativan PCR test, koji je urađen tokom poslednjih 72 sata pre dolaska.

Odobren je ulazak i u slučaju kompletne imunizacije protiv korona virusa, uz potvrdu o vakcinaciji, pod uslovom da je prošlo 14 dana od revakcinacije ili uz potvrdu da je osoba preležala kovid-19, u periodu od najmanje 30, a najviše 180 dana od putovanja.

Ove obaveze važe za odrasle i za decu od 12 godina i stariju, a sva lica (važi i za decu bez obzira na godište) koja ulaze u Grčku moraju prethodno popuniti elektronski obrazac prijave PLF (Pašenger Location Form) preko sajta https://travel.gov.gr/ (najmanje 24 časa pre ulaska u Grčku) - i pri ulasku prezentovati dobijeni kod.

Licima koja ulaze u Grčku, prema važećim merama, biće urađeno nasumično testiranje na osnovu zdravstvenog algoritma, a za sve putnike, bez obzira na nacionalnost i način ulaska, koji u Grčku stižu iz sledećih zemalja: Egipat, Albanija, Argentina, Severna Makedonija, Bugarska, Brazil, Gruzija, Kuba, Ujedinjeni Arapski Emirati, Indija, Kina, Libija, Maroko, Pakistan, Rusija i Turska, a koji prilažu samo negativan test, kao uslov za ulazak je negativan rezultat obaveznog PCR testa i brzog testa na ulaznim tačkma u Grčkoj.

Obavezno testiranje se ne odnosi na one koji imaju važeću potvrdu o vakcinaciji od koje je prošlo 14 dana od druge doze ili potvrdu da su preležali bolest u proteklih šest meseci.

Evropski digitalni Kovid sertifikat i dalje je četvrta alternativna mogućnost ulaska u Grčku.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Erdogan: Grčka buši migrantima čamce i osuđuje ih na smrt
Erdogan

Teške optužbe

12.11.2021. 10:42

Erdogan: Grčka buši migrantima čamce i osuđuje ih na smrt

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan, komentarišuci izjave grčkog premijera Kirjakosa Mitsotakisa o tome kako je Turska izazvala izbegličku krizu, poručio je da je Grčka zemlja koja buši čamce migrantima i tako ih šalje u smrt, prenela je agencija Anadolija.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
8°C
19.05.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve