Svet
16.04.2020. 17:27
Tanjug

U Italiji zabeležen porast prijava nasilja u porodici od 74,5 odsto

shutterstock_178086416.jpg

Prema podacima prikupljenim od strane mreže centara za borbu protiv nasilja (DiRe), u Italiji se 2.867 žena od početka blokade obratilo centrima za borbu protiv nasilja u porodici, što je porast od 74,5 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

"Ova brojka potvrđuje koliko su okolnosti kada je porodica prisiljena da bude zatvorena zajedno, još više pogoršao nasilje koje žene doživljavaju kod kuće", zaključuje Paoli Sdao, zaposlena u Mreži DiRe.

Stručnjaci izražavaju zabrinutost zbog opadanja novih zahteva za zaštitu, kojih je sada samo 28 odsto od ukupnog broja, u odnosu na prosek od 78 odsto prošle godine.

Opadanje zahteva za pomoć i zaštitu nije pozitivni indikator o padu nasilja, jer nasilje se ne smanjuje, već se radi o tome da mnoge žene koje su prvi put izložene nasilju kod kuće, ne znaju kako kontaktirati centre za zaštitu.

Shutterstock Shutterstock

To jos više ističe neophodnost razmene podataka i informacija u vreme pandemije COVID-a 19, koje se odnose na nasilje u porodici, a često je i od presudne važnosti za zaštitu žena i dece od nasilnika Svetska Zdravstvena Organizacija (WHO) je potvrdila da je i na globalnom nivou, kao i u Italiji, rasprostranjenost porodičnog nasilja nad ženama, u odnosu na prošlu godinu utrostručena u vanrednoj situaciji izazvanoj pandemijom slučajevima COVID-19.

Nasilje nad ženama, podseća WHO, i dalje je jedan od glavnih globalnih problema i povećava se tokom bilo koje vanredne situacije, uključujući epidemiju COVID-19.

Povezane vesti - "ŽENE DA PRIJAVE NASILJE" Vučić: Država će odmah reagovati

Globalno gledano, svaka treća žena je barem jednom doživela fizičko i / ili seksualno nasilje od svog partnera.

Ne treba zaboraviti da osiromašenje stanovništva u mnogim zemljama, koje prati pandemiju, takođe može podstaknuti iskorišćavanje maloletnika u komercijalne svrhe.

Mere bezbednoasti psihosocijalna podrška, usluge pomoći su neke od osnovnih akcija koje se moraju primeniti za zaštitu žrtava zlostavljanja i nasilja u porodici, savetuju stručnjaci.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
11°C
23.10.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve