Svet
16.02.2021. 16:57
Tanjug

U Japanu milioni vakcina mogu propasti zbog nedostatka špriceva

shutterstock_1506051596.jpg

U Japanu raste strah da bi milioni doza vakcine protiv koronavirusa mogli propasti zbog nedostatka odgovarajući špriceva.

Vlasti nastoje da nabave posebne špriceve kako bi iz jedne bočice vakcine moglo da bude izvučeno maksimalnih šest doza, a proizvođači špriceva nastoje da povećati proizvodnju, prenosi Rojters.

Kompanija Fajzer, čije je vakcine Japan nabavio, tvrdi da se iz jedne bočice može dobiti šest doza vakcine, ali su potrebni posebni špricevi.

Povezane vesti - SZO odobrila vakcinu AstraZeneke i Univerziteta Oksford

EPA-EFE/ANGELO CARCONI EPA-EFE/ANGELO CARCONI

Tokio je pripremio standardne špriceve kojima se jedna bočica može rasporediti na pet doza.

"Još pokušavamo da obezbedimo posebne špriceve", izjavio je danas ministar bez portfelja Katsunobu Kato.

Japan ima 126 miliona stanovnika, a sa Fajzerom je potpisao ugovor o nabavci 144 miliona doza vakcine, odnosno dovoljno za 72 miliona ljudi.

Povezane vesti - Kriva je neka životinja

Korporacija Nipro, koja u pogonu u Tajlandu proizvodi 500.000 špriceva mesečno, saopštila je da planira da poveća mesečnu proizvodnju na nekoliko miliona, ali je upozorila da će joj za to trebati pet meseci.

Drugi veliki japanski proizvođač medicinske opreme, Terumo, saopštila je da počinje da razvija špriceve koje iz bočice mogu da izvuku šest doza, ali da još ne zna kada će početi komercijalnu proizvodnju.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
28°C
26.09.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve