Svet
12.01.2021. 16:28
Tanjug

Zbog ozbiljnog talasa

U Kini zbog širenja virusa proširene mere zaključavanja

w_56419146.jpg

Zbog ozbiljnog talasa širenja koronavirusa u kineskoj provinciji Hebej proširene su mere "zaključavanja" i odložena je velika lokalna politička konferencija,

Zbog ozbiljnog talasa širenja koronavirusa u kineskoj provinciji Hebej proširene su mere "zaključavanja" i odložena je velika lokalna politička konferencija, planirana za februar.

Građanima Guana koji se nalazi južno od Pekinga, naloženo je da počevši od danas ostanu kod svojih kuća u narednih sedam dana, a slične mere su uvedene i u drugim krajevima Kine, posebno u gradu Vuhanu čiji su građani i prošle zime proveli 76 dana u izolaciji.

U provinciji Hebej je do daljeg odloženo zasedanje lokalnog Nacionalnog narodnog kongresa koji se obično održava u februaru, a tamošnja, lokalna zdravstvena komisija potvrdila je 40 novih slučajeva Covida-19, od kojih su svi osim jednog registrovani u provincijskoj prestonici Šiđiažuangu, prenosi AP.

Povezane vesti - Tim SZO stiže u Kinu 14. januara da istražuje poreklo virusa

Vlasti su saopštile da je nekoliko desetina slučajeva, od ukupno 300 potvrđenih u Šiđiažuangu, povezano sa svadbenim proslavama.

U Pekingu je potvrđen jedan novi slučaj, a više od deset mesnih zajednica i sela u okolini kineske prestonice je u izolaciji.

[caption id="attachment_304349" align="alignnone" width="675"]  EPA-EFE/WU HONG EPA-EFE/WU HONG[/caption]

U Kini je do danas potvrđen ukupno 87.591 slučaj kovida-19 i 4.634 smrtnih ishoda među kovid pacijentima.

U četvrtak će u Kinu stići misija Svetske zdravstvene organizacije (SZO) sa zadatkom da u Vuhanu, zajedno sa kineskim naučnicima, utvrdi kako je virus sa životinja prešao na ljude.

Povezane vesti - Ove godine neće biti postignut kolektivni imunitet u svetu

Kako ukazuju eksperti SZO, njihova pažnja će biti usmerena na analizu događaja tokom kojih je virus sa životinja prešao na ljude, a ne na ono što je zahtevao američki predsednik Donald Tramp i neki njegovi savaznici - da se zvanični Peking optuži za pandemiju korona virusa, preneo je ranije Rojters.

Izvršni direktor SZO Tedros Adanom Gabrijesus takođe je potvrdio da će se naučnici, članovi istražnog tima SZO, fokusirati da utvrde kako je kovid-19 sa životinja prešao na ljude.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
light intensity drizzle
4°C
14.04.2021.
Beograd

Najčitanije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve