Svet
27.01.2018. 13:26
R.E./Express.hr

U LIBIJI 700.000 MIGRANATA IZ AFRIKE PRETVORENO U ROBOVE: Bičuju ih, prže strujom i polivaju vrelim uljem dok mole porodicu da plate otkup otmičarima

migranti.png

- Pošaljite novac, prodajte kuću - ponavljaju očajni Sudanci koji su dospeli u ruke libijskih trgovaca robljem u nadi da će njihove porodice prikupiti novac za njihov otkup iz pakla u kome su se našli na putu za neki bolji i srećniji život.

Ovo su jedna od svakodnevnih svedočenja Sudanaca, čiji snmci se pojavljuju svakodnevno na internetu u nadi da će neko uplatiti neki novac da ih spasu od trgovaca robljem.

https://youtu.be/2S2qtGisT34

Muškarci leže na podu dok ih otmičari nazivaju 'psima' i govore im da na kratko pokažu lica. Leđa su im krvava od rana nanesenih bičevima, noževima i vrelim uljem. Jedan video čak prikazuje kako mučitelji zarobljenika polivaju vrelim uljem i muče užarenim žicama.

Libijska vlast se 'duboko izvinjava zbog grubog kršenja ljudskih prava' ali ponavljaju kako se otmice, mučenja i pijace robova organiziraju u okolini obalnog grada Sirta koji, kažu, nije pod kontrolom države. U srijedu su, kaže CNN, libijske specijalne jedinice pronašle četvoro otmičara i uspešno oslobodile osam sudanskih zarobljenika.

Otkriveno je i kako porodice otetih često po osobi plaćaju 4.500 dolara, ponekad kroz banke u Sudanu ili preko Western Uniona koji je potvrdio da menjaju pravila poslovanja kako bi ovakvim stvarima stali na kraj, dok CNN ima dokaze da je reč o organizovanoj i većoj mreži nego što se dosada mislilo. Agenti trafikanata podignu novac i sa njime prolaze različite 'punktove' kako bi zamaskirali trag.

https://youtu.be/dV7o31P4q4g

I Ministarstvo spoljnjih poslova Libije i ambasada u Kartumu u Sudanu ograđuju se od spomenutih događaja, i tvrde kako će preduzeti 'sve moguće mere kako bi zaustavili takve incidente'. Od pada Gadafija 2011. godine u Libiji, a posebno određenim regijama vlada haos. Mnoge su medijske kuće, na čelu sa CNN prošle godine izveštavale su kako je tamo centar trgovine ljudima, a na pijacama robova se čovek može 'kupiti' za 400 dolara.

Preko teritorije Libije u Evropu, beže stanovnici Sudana, Nigerije i drugih subsaharskih afričkih država, u nadi da će tamo pronaći nekoga kome će platiti prevoz do Italije ili drugih evropskih zemalja.

Foto: Printscreen Youtube Foto: Printscreen Youtube

Evropska unija potvrdila da je do sada 15.000 osoba spaseno iz ruku trgovaca robljem, a 15.000 planiraju smestiti u Evropu,  i da su već primili 40.000 izbeglica koje dolaze preko Libije, i da 2019. planiraju primiti još 50.000. UN  smatra da je u centrima širom Libije od strane vlasti zarobljeno preko 700.000 migranata. Gladni, žedni i natrpani iza ograda migranti ne mogu niti malo odspavati na podu jer ih je previše. Njihova imena, kažu, niko ne popisuje, a između policije i vojnika se pojave i lica koja prepoznaju kao krijumčare koji su im nudili prevoz u zamuenu za novac.

CNN je snimke pijace robova i mučenja u Libiji do kojih je došao 2017. predao kao dokaz Međunarodnom krivičnom sudu u Hagu, a generalni sekretar UN Antonio Gutereš rekao je kako bi optužnica mogla uključivati zločine protiv čovečnosti.

 

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
11°C
21.09.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve