Svet
22.03.2023. 04:05
Beta-AP

UNICEF

U Pakistanu 10 miliona ljudi bez vode za piće

1
Izvor: Beta/ AP / Fareed Khan

UNICEF je upozorio da nakon obilnih poplava u Pakistanu, 10 miliona ljudi, uključujući decu, i dalje živi u tim područjima bez pristupa bezbednoj vodi za piće.

U saopštenju UNICEF je naveo tešku situaciju u siromašnom Pakistanu, zemlji sa 220 miliona stanovnika koja se još uvek bori sa posledicama poplava, kao i sa rastućom ekonomskom krizom.

U poplavama, koje stručnjaci delimično pripisuju klimatskim promenama, poginulo je 1.739 ljudi, uključujući 647 dece i 353 žene.

UNICEF navodi da je i pre nego što su se u junu prošle godine dogodile poplave, samo 36 odsto vode iz pakistanskog vodovoda bila je bezbedna za upotrebu.

Poplave su oštetile veliki deo vodovoda u pogođenim područjima. Zato se sada više od 5,4 miliona ljudi, uključujući 2,5 miliona dece, oslanja isključivo na vodu iz bara i bunara, saopštio je UNICEF.

"Bezbedna voda za piće nije privilegija, to je osnovno ljudsko pravo", rekao je Abdulah Fadil, predstavnik UNICEF-a u Pakistanu.

Zbog toga su, naveo je, milioni dece zdravstveno ugroženi, a takođe pate od pothranjenosti.

"Potrebna nam je stalna podrška naših donatora da obezbedimo bezbednu vodu, izgradimo toalete i pružimo osnovne sanitarne usluge ovoj deci i porodicama kojima su najpotrebniji", dodao je Fadil.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Na našoj planeti sve manje vode, da li vas to brine?
1

Istraživanje

16.03.2023. 18:20

Na našoj planeti sve manje vode, da li vas to brine?

Svetska organizacija za zaštitu prorode (WWF) objavila je uoči sastanka svetskih lidera na prvoj UN Konferenciji o vodama u poslednjih 46 godina, da je gotovo 60 odsto svetske populacije zabrinuto zbog nestašice vode.
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
25°C
05.06.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve