Svet
17.12.2023. 23:55
Beta

Blizu prelaza Erez

U Pojasu Gaze pronađen tunel, najveći do sada

1
Izvor: AP / Ariel Schalit

Izraelska vojska (IDF) saopštila je da je pronašla najveći do sada tunel u Pojasu Gaze u blizini graničnog prelaza Erez u Izrael koji je islamski ekstremistički Hamas koristio za napade.

Tunel je dug oko četiri kilometra, pedesetak metara je pod zemljom, a na pojedinim mestima je, kako se čini, dovoljno širok da kroz njega mogu da prođu vozila, ali ne ulazi u izraelsku teritoriju.

Jedan od ulaza u taj tunel je nađen samo 400 metara od prelaza Erez, preko kojeg su palestinski civili ulazili u Izrael da rade i da se leče.

IDF je navela da su u proteklih nekoliko nedelja borbene inženjerijske jedinice Jahalom i severna brigada divizije Gaza koristile "najsavršenija obaveštajna i tehnološka sredstva" da pronađu stratešku mrežu tunela, skenirale je i uklonile svaku potencijalnu pretnju.

Tunel ima nekoliko ogranaka i raskrsnica uz vodovodne, električne i komunikacione instalacije, tvrdi IDF.

Na nekim delovima pronađena su neprobojna vrata, za koja je rečeno da su stavljena kako bi sprečila ulazak izraelskih vojnika. Oružje koje pripada Hamasu je nađeno u tunelu.

Širina tunela ukazuje na to da je korišćen za napade vozilima na civile u pograničnim naseljima, rekao je komandant severne brigade divizije Gaza pukovnik Haim Koen.

Nedavno je, kao se navodi, nekoliko hamasovaca ubijeno u tom tunelu.

IDF takođe tvrdi da je kopnena ofanziva protiv Hamasa u Gazi, započeta 17.oktobra, deset dana posle početka rata, omogućila da se otkriju informacije o Hamasovom projektu tunela.

Vojska je takođe objavila snimak koji je našla u Gazi na kojem se vidi kako inženjeri grade tunel koristeći specijalnu opremu za kopanje.

U izgradnji je navodno učestvovao tim od desetina ekstremista Hamasa, a projekat je predvodio Muhamed Sinvar, komandant južne brigade i brat lidera organizacije u Gazi Jahja Sinvar.

Po vojnim procenama Hamas je investirao milione dolara u mrežu svojih tunela širom Pojasa Gaze.

Vojnici su od početka kopnene ofanzive otkrili više od 800 ulaza u tunele i već su oko 500 uništili.

Uz to su izveli uspešnu probu upumpavanja morske vode u te tunele ispod Gaze u cilju njihovog uništenja.

Odgovarajući na pitanje da li takva taktika može da ugrozi taoce od kojih su neki u tunelima Hamasa, portparol izraelske vojske Daniel Hagari je nedavno rekao da vojska deluje na osnovu dojava kojima raspolaže o lokaciji talaca i da vodi računa da ih ne povredi.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
20°C
30.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve