U SUSRET PRAZNICIMA: Izrael ponovo uvodi karantin

U SUSRET PRAZNICIMA: Izrael ponovo uvodi karantin

EPA-EFE/ATEF SAFADI


Izrael danas uvodi novi karantin u susret predstojećim jevrejskim praznicima, usled velikog porasta broja zaraženih, prenosi agencija Rojters.

Prvi karantin je u Izraelu uveden krajem marta, a ukinut u maju, kada je broj novozaraženih spao ispod deset.

Međutim, u proteklih nekoliko nedelja broj novozaraženih je dostigao cifru od preko 5.000, najviše od početka pandemije.

 EPA-EFE/ATEF SAFADI

EPA-EFE/ATEF SAFADI

Zvaničnici u Izraelu sada uviđaju da su mere karantina prerano ukinute i da je potrebno da ponovo stupe na snagu.

Novi karantin, koja stupa na snagu od danas, važiće tokom naredne tri nedelje.

Povezane vesti – Dogodine u Jerusalimu

Mere karantina poklapaju se sa početkom Roš Hašane, jevrejske Nove godine, kada se veliki broj građana okuplja na porodičnim skupovima i grupnim molitvama.

Prema novim pravilima, građani neće smeti da se kreću izvan kruga od 500 metara oko njihovih domova, izuzev u nekim slučajevima, kao što je odlazak na posao, koji će se odvijati u smanjenom kapacitetu.

 EPA-EFE/ABIR SULTAN

EPA-EFE/ABIR SULTAN

Mere socijalnog distanciranja i ogranicenje broja posetilaca biće uvedeno u sinagogama, koje okupljaju veliki broj vernika za vreme jevrejskih praznika.

Povezane vesti – U svetu više od 30 miliona zaraženih koronavirusom

U Izraelu je od početka pandemije potvrđeno blizu 177.000 slučajeva zaraze korona virusa, a od posledica COVID-19 preminulo je 1.169 ljudi.

Zvaničnici u Izraelu smatraju da je do drugog talasa pandemije dovelo nedovoljno poštovanje pravila o obaveznom nošenju maski i mera distanciranja, kao i širenje zaraze u arapskim i ultra-ortodoksnim jevrejskim zajednicama i školama.

Mnogi građani Izraela za epidemiološku situaciju u zemlji krive vladu premijera Benjamina Netanjahua, zbog čega su održali proteste ispred njegove rezidencije u Jerusalimu.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar