Svet
06.10.2023. 09:00
Beta-AP

Putin tvrdi

U telima poginulih u Prigožinovom avionu fragmenti ručne bombe

1
Izvor: Beta/ AP / Alexander Zemlianichenko

Predsednik Rusije Vladimir Putin je rekao da su fragmenti ručne bombe nađeni u telima poginulih 23. avgusta u padu aviona koji je pripadao šefu plaćeničke formacije Vagner, Jevgeniju Prigožinu.

Istraga nesreće nije došla ni do kakvih naznaka da je privatni avion pretrpeo "spoljni udar", rekao je Putin.

Prigožin i dvojica njegovih najviših saradnika u Vagneru bili su među 10 poginulih u padu aviona koji je leteo iz Moskve za Sankt Peterburg.

Nema načina da se nezavisno proveri to što je Putin izjavio.

Preliminarne procene američkih obaveštajnih službi su da je pad izazvala namerna eksplozija, a zapadni zvaničnici su ukazali na dugu listu Putinovih neprijatelja koji su ubijeni.

Kremlj je optužbe da stoji iza nesreće nazvao "apsolutnom laži".

Rusija je pokrenula istragu, ali nikakvi nalazi nisu zvanično objavljeni.

Mlaznjak Embraer je napravljen u Brazilu, ali je Moskva odbila ponudu proizvođača da učestvuje u istrazi iako je to uobičajeno.

Premda je Putin konstatovao da istraga još traje, i nije rekao šta je izazvalo nesreću, njegova izjava je aluzija da je avion oboren eksplozijom ručne bombe u unutrašnjosti, mada je moguće da je bomba eksplodirala i tek pošto je avion pao.

Prigožinova kratka pobuna 24. juna bila je najozbiljniji izazov za Putina koji je na vlasti više od dve decenije. Avion sa Prigožinom se srušio gotovo tačno dva meseca kasnije.

Posle njegove pogibije, Putin je opisao Prigožina (62) kao "čoveka teške sudbine" koji je "napravio ozbiljne greške u životu".

Prigožin je svoje bogatstvo dugovao vezama sa ruskim liderom koje potiču s početka 1990-ih godina.

Prozvan je „Putinovim kuvarom“ zbog unosnih ugovora s Kremljem o snabdevanju hranom.

Formacija Vagner koju je on stvorio, bila je aktivna u Ukrajini, Siriji i nekoliko afričkih zemalja i na vrhuncu je brojala desetine hiljada vojnika.

Igrala je ključnu ulogu u borbama u Ukrajini prilikom zauzimanja istočnoukrajinskog grada Bahmuta u maju 2023. godine posle više meseci krvavih borbi.

Prigožin je rekao da je cilj njegove pobune bilo da zbaci rusko vojno rukovodstvo zbog grešaka u borbama u Ukrajini i napada na njegove plaćenike.

Vagnerovci su 24. juna zauzeli vojni štab Rusije u Rostovu na Donu, a zatim su u konvoju krenuli prema Moskvi. Potom su naglo zaustavili pobunu, kada im je ponuđena amnestija od krivičnog gonjenja i vratili se odakle su došli.

Plaćenici su imali izbor da se povuku iz službe, presele se u Belorusiju ili da potpišu nove ugovore sa Ministarstvom odbrane.

Putin je danas rekao da je nekoliko hiljada Vagnerovih vojnika potpisalo ugovore sa Ministarstvom odbrane.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Britanija će zabraniti Vagner: "To je teroristička organizacija"
vagner grupa

Oštro

06.09.2023. 13:05

Britanija će zabraniti Vagner: "To je teroristička organizacija"

Velika Britanija će proglasiti rusku plaćeničku grupu Vagner zabranjenom terorističkom organizacijom, jer ona "ostaje pretnja globalnoj bezbednosti čak" i nakon pogibije lidera Jevgenija Prigožina.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
34°C
14.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve