U TRAMPU SE PROBUDILO SRCE VOJSKOVOĐE: Naredio Pentagonu organizovanje vojne parade, da svet vidi moć Amerike

U TRAMPU SE PROBUDILO SRCE VOJSKOVOĐE: Naredio Pentagonu organizovanje vojne parade, da svet vidi moć Amerike


Američki predsednik Donald Tramp naložio je organizovanje vojne parade kako bi predstavio vojnu moć zemlje i naglasio svoju ulogu glavnog komandata, saopštila je Bela kuća, a prenela agencija Frans pres.

“Predsednik Tramp izražava potpunu solidarnost prema vojnicima koji rizikuju svoje živote svaki dan kako bi garantovali bezbednost zemlje. Zatražio je od Ministarstva odbrane da razmotri organizovanje ceremonije tokom koje će svi Amerikanci moći da izraze svoje priznanje (prema vojsci)”, rekla je portparolka Bele kuće Sara Sanders koja je potvrdila ranije informacije lista Vašington post.

Pentagon je sa svoje strane saopštio da će to razmotriti, ali za sada nije naveden nijedan datum organizovanja parade.

Tramp je ranije gajio ideju o paradi u Vašingtonu pre njegovog izbora ali je kasnije rekao da je bio posebno impresioniran vojnom paradom 14. jula u Parizu, kojoj je prisustvovao na poziv francuskog kolege Emanuela Makrona.

Američki predsednik je tada rekao da bi vojna parada u Vašingtonu mogla da bude 4. jula, na američki nacionalni praznik. Medjtutim, Trampovi protivnici su uporedili njegovu želju kao “želju vodje autokratskog režima”.

Vašington post objavio je da su Tramp i ministar odbrane Džejms Matis o tome razgovarali 18. januara i da je američki predsednik tada rekao da “želi paradu kao u Parizu”, prenela je agencija AP.

List je dodao da bi takva parada mogla da košta nekoliko miliona dolara navodeći da je Pentagon više za održavanje parade u novembru na dan ratnih veterana, delimično jer bi se poklopilo sa 100. godišnjicom od kraja Prvog svetskog rata i na taj način bi se izbegla direktna povezanost parade sa sadašnjim predsednikom i njegovom politikom.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar