U Velikoj Britaniji počelo ispitivanje mešanja dve doze različite vakcine

U Velikoj Britaniji počelo ispitivanje mešanja dve doze različite vakcine

EPA-EFE/FAROOQ KHAN


U Velikoj Britaniji je otpočelo ispitivanje koje ima za cilj da utvrdi da li davanje doza dve različite vakcine protiv korona virusa ima isti efekat kao i dosadašnji pristup koji podazumeva upotrebu dve doze istog proizvođača, prenosi BBC.

Studiju Kom-kov će predvoditi Nacionalni konzorcijum za procenu rasporeda imunizacije, a njome će biti obuhvaćeno preko 800 dobrovoljaca iz Engleske starijih od 50 godina. Oni će primiti po jednu dozu Fajzerove i po jednu dozu AstraZenekine vakcine sa razmakom od četiri do 12 nedelja, takođe i obrnutim redosledom. Druge vakcine mogu naknadno biti uključene u ispitivanje po dobijanju dozvole za upotrebu.

Cilj je da se omogći veća fleksibilnost prilikom administriranja vakcina i pomoć u rešavanju bilo kakvih potencijalnih zastoja u snadbevanju.

Povezane vesti – Veliki broj onih koji su preboleli Covid-19 ima neurološke probleme

Naučnici tvrde da bi mešanje vakcina takođe moglo da dovede do bolje zaštite od koronavirusa.

 EPA-EFE/XINHUA/JU PENG MANDATORY CREDIT XINHUA EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

EPA-EFE/XINHUA/JU PENG MANDATORY CREDIT XINHUA EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Britanske vlasti su navele da neće biti izmena u trenutnom nacionalnom pristupu vakcinaciji bar do leta, do kada neće biti objavljeni rezultati ispitivanja. Sadašnji pristup predviđa da treba da se primaju dve doze iste vakcine, osim u retkim slučajevima kada vakcina nije dostupna ili kada se ne zna ko je proizvođač prve doze koju je osoba primila.

Vlasti navode da je krizni štab izdvojio preko 7,9 miliona evra (oko sedam miliona funti) za finansiranje ispitivanja.

Naučnici imaju osnova da veruju da će se mešanje vakcina pokazati kao korisno – neki programi imunizacije protiv ebole, između ostalog, podrzumevaju isti takav pristup kako bi se poboljšala zaštita.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar