Svet
04.04.2020. 01:02
Al Džazira

U Zagrebu predstavljeno 'drive in' testiranje na korona virus

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

U Hrvatskoj je predstavljen novi "drive in" sistem testiranja građana na korona virus, prenosi Al Džazira.

Nastavni zavod za javno zdravstvo (NZJZ) "Dr. Andrija Štampar" predstavio je u Zagrebu sistem testiranja koje se obavlja na građanima dok sede u svojim automobilima.

Reč je o testu koji je pouzdan i od uzimanja brisa do laboratorijske dijagnostike gotov za samo tri i po sata, piše Hina.

Direktorka Službe za kliničku mikrobiologiju Jasmina Vraneš izjavila je da je taj test najbolji i pouzdan te da sâmō testiranje, od uzimanja brisa do laboratorijskih rezultata, traje otprilike tri i po sata, a od klasičnog testa razlikuje se samo po brzom sistemu uzorkovanja.

Svi pacijenti koji dolaze na ovo testiranje imaju uput od porodičnog lekara ili epidemiologa jer je reč o osobama koje imaju simptome ili okolnosti zbog kojih se može sumnjati na zarazu korona virusom.

"Ovo mobilno uzorkovanje smo nazvali 'drive in' misleći da će svi građani razumeti i da će doći autom, da će se uzorak uzeti vrlo brzo, a auto nastaviti dalje", kazala je Vraneš te dodala da, uprkos tome, deo građana, iako poseduje automobil, dolazi na testiranje peške.

Način uzimanja uzorka

Vraneš je detaljno pojasnila način uzimanja uzoraka, koje će se raditi ispred NZJZ "Dr. Andrija Štampar".

Rekla je kako je dobro da vozač koji dolazi na uzorkovanje ima masku koju je prilikom uzimanja brisa, odnosno uzorka potrebno malo spustiti kako bi se oslobodio nos, iz kojeg se za nekoliko sekundi posebnim štapićem uzme uzorak sline i ćelija.

Slična pravila važe i za osobu koju je neko drugi dovezao na uzorkovanje. Preporučuje se da sedi na sedištu smeštenom dijagonalno u automobilu u odnosu na vozača.

"Na znak našeg radnika spušta se staklo, spušta se potom malo maska s nosa i uzorak je za par sekundi izuzet. Ne želimo zadržavanje nego što veću protočnost. Test nije brzi, on je najbolji mogući, samo je reč o brzom uzorkovanju", pojasnila je Vraneš.

Uzorak se uzima pomoću posebnog upijajućeg štapića, koji apsorbira veći broj ćelija iz nosne šupljine pacijenta.

Nalazi za tri i po sata

Riječ je o RT-PCR testu na tri gena, kazala je Vraneš, te dodala da se uskoro očekuje velik broj automobila, za čiji je protok potrebno pridržavati se propisanih pravila o kretanju na dolasku do Zavoda i na odlasku nakon obavljenog uzrokovanja. Najavila je kako očekuje da će uskoro biti moguće uzimati po jedan uzorak svake minute.

Naglasila je da se osobama koje dolaze peške, bez automobila, uzorak uzima na stolici smeštenoj sa strane, koja se nakon svakog pacijenta dezinfikuje.

"Test se dojavljuje nakon tri i po sata, nakon što bude gotov u laboratoriju. Lekar koji je uputio pacijenta odmah alarmira i epidemiologa, ako je test pozitivan, kako bi se preduzele sve potrebne mere", rekla je Vraneš.

Nalaze da su negativni takođe će dobiti svi lekari opšte i porodične medicine, kao i pacijenti.

U Zavodu je tim testom već testirano približno 150 osoba.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
mist
-9°C
25.01.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve