UBIJENI RUSI U CENTRALNOAFRIČKOJ REPUBLICI: Likvidirani novinari koji su istraživali “Wagnera”

UBIJENI RUSI U CENTRALNOAFRIČKOJ REPUBLICI: Likvidirani novinari koji su istraživali “Wagnera”


Trojica ruskih novinara koji su ubijeni u Centralnoafričkoj Republici (CAR) istraživali su delovanje ruske privatne bezbednosne firme Vagner (Wagner) u toj zemlji, gde Moskva ima vojne instruktore, saopštila je danas organizacija s kojom su sarađivali.
Iskusni ratni izveštač Orhan Djemail, reditelj i producent dokumentarnih filmova Aleksandar Rastorgujev i snimatelj Kiril Radčenko ubijeni su u noći od ponedeljka na utorak kod Sibuta u Centralnoafričkoj Republici, prema navodima centralnoafričkih i ruskih izvora, prenela je agencija Frans pres.

Lokalni zvaničnici rekli su da su izveštači pronadjeni mrtvi pošto ih je otelo oko deset ljudi s turbanima koju su govorili samo arapski, ali nisu dali dodatne detalje.

Oni su sarađivali s Centrom za upravljanje istragama, projektom koji je pokrenuo bivši ruski oligarh i opoziconar u egzilu Mihail Hodorkovski.

Njih trojica su otputovali avionom 27. jula za Centralnoafričku Republiku da snime aktivnosti privatne vojne firme Vagner u toj zemlji, navela je organizacija Hodorkovskog. Kako se navodi oni su sarađivali s Centrom za upravljanje istaragama na priči pod nazivom “ruski plaćenici“.

Andrej Konjakin, glavni urednik Centra, rekao je da su novinari nastojali da ispitaju rad privatne ruske bezbednosne kompanije koja deluje u Centralnoafričkoj Republici kao i ruske interese  u lokalnim industrijama dijamanata, zlata i uranijuma.

On je rekao da su doputovali u CAR na turističkoj vizi da rade tajno i planirali su da ostanu tamo dve nedelje.

Ruski i strani mediji napisali su ime privatne bezbednosne firme –  Vagner (Wagner), vojna grupa povezana s Jevgenijem Prigožinom, preduzetnikom iz Sankt Peterburga za koga se navodi da ima bliske veze s Kremljom.

Konjakin je rekao da su ubijeni novinari putovali na sever zemlje da razgovaraju s predstavnikom Ujedinjenih nacija. Sa sobom su nosili nekoliko hiljada dolara u kešu da finansiraju boravak u zemlji, kao i vredne kamere i opremu. On je rekao da ne zna šta se desilo s novcem i opremom ali da su verovatno ukradeni, prenosi agencija AP.

On je kazao u telefonskom intervjuu za AP da je glavni radni scenario sada da su ubijeni u kradji, ali da je skeptičan i da misli da je moguće da je napad na njih vezan za njihovu istragu.

KOGA SU ISTRAŽIVALI  NOVINARI  NA ZADATKU ?
Grupu Vagner je osnovao bivši oficir ruske vojne obaveštajne službe Dmitrij Utkin.
Kompanija koja pravno ne postoji, pošto su privatne vojne firme zabranjene u Rusiji, bila je aktivna od juna 2014. u borbama u istočnoj Ukrajini sa proruskim separatistima, prema ukrajinskim medijima i službama, prenosi Frans pres.

Posebno se istakla u Siriji gde je delovala paralelno s ruskom vojskom koja tu interveniše od septembra 2015. uz podršku vlasti Bašara al Asada.

Od početka 2018. godine Rusija je rasporedila vojne trenere u Centralnoafričku Republiku, isporučila oružje nacionalnoj vojsci i pružila obezbedjenje predsedniku Fostenu-Aršanžu Tuaderi, čiji savetnik za bezbednost je Rus.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar