Svet
03.11.2018. 13:50
R.E.

UBISTVO DŽONA KENEDIJA: Ko je " Babuška"? Misterija koja traje pola veka

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Ubistvo američkog predsednika Džona Ficdžeralda Kenedija 1963. godine i dalje je predmet raznih nagađanja i teorija zavere. Najnovija odnosi se na misterioznu ženu koja u momentu kad je Kenedi ubijen slika, dok drugi oko nje beže u zaklon.

Navodno ju je čak i FBI tražio, ali njen identitet nikad nije obelodanjen, niti je pronađena, kao i šta je ona fotografisala dok Kenedi pogođen.

https://youtu.be/8a-EPZl__a0

Odmah posle atentata na predsednika, FBI i CIA započeli su sa ispitivanjem ljudi, uzimanjem izjava sa mesta događaja i posmatrača koji su se tog 22. decembra zatekli u Dalasu. To se odnosilo posebno na sve one koji su snimali ili fotografisali događaj, a čije snimke i slike su bile zaplenjene kako bi se otkrio ili otkrili potencijalni atentatori. Svi ti snimci svrstani su u dokazni materijal i bezbroj puta pregledani.

Ono što je mnogo decenija kasnije utvrđeno detaljnijom analizom bilo je prisustvo misterione žene sa maramo na glavi, koja u rukama drži nešto slično kao kameru, koja je bila uperena u moto pratnju američkog predsednika dok je kolona prolazila u trenutku kad su ispaljeni prvi hici.

Pažnju istražitelja navodno je privukla ta žena zbog marame, jer tog dana niti je u Dalasu padala kiša niti je novembarsko sunce bilo toliko jako. Na snimcima se vidi da je imala bež kaput, srednje je visine i jače fizičke građe zbog čega je dobila nadimak " Babuška" po čuvenoj ruskoj nacionalnoj lutki. Da cela misterija bude dodatno potkrepljena, niti jedna fotografija, niti jedan snimak gde se ona vidi, ne pojavljuje se njeno lice dovoljno jasno da bi bila identifikovana.

Hajka oko potrage za misterioznom " Babuškom" išla je toliko daleko da su je povezivali, da je ona zapravo bila upletena u zaveru da se ubije predsednik i da je ona bila jedan od pomagača.

Navodni preokret nastao je 1970. kada se izvesna Beverli Oliver pojavila u policiji sa tvrdnjom da je ona zapravo " Babuška" i da joj je FBI zaplenio fotoaparat na dan atentata. Međutim, Beverli je pogrešila u startu u koracima. Na pitanje koji je njen model kamere bio ona je rekla ti, koji se počeo da koristi godinama kasnije.

Dalja ispitivanja svedoka i analiza fotografija pokazala je da je Babuška bila starija i krupnija nego što je bila Beverli Oliver.

Mediji su na vrhuncu Hladnog rata lansirali tezu da babuška ne drži fotoaparat već dvogled i da je bila osmatrač. Pojavila se i teorija da je ona ruska špijunka, koja je znala za atentat, a onda misteriozno nestala.

 

 

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
13°C
04.10.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve