UHAPŠEN ASANŽ: Ekvador ukinuo azil osnivaču “Vikiliksa” (VIDEO HAPŠENJA)

UHAPŠEN ASANŽ: Ekvador ukinuo azil osnivaču “Vikiliksa” (VIDEO HAPŠENJA)

(AP Photo/Kirsty Wigglesworth, file)


Ekvador je povukao azil osnivaču “Vikiliksa” Džulijanu Asanžu, nakon čega je on uhapšen u ambasadi Ekvadora u Londonu.

Hapšenje je komentarisao i čuveni uzbunjivač i nekadašnji programer američke Nacionalne bezbednosne agencije Edvard Snouden koji se takođe nalazi na listi traženih lica u SAD, i već pet godina je u azilu u Moskvi.

“Snimci ambasadora Ekvadora koji u ambasadu poziva tajnu policiju, kako bi iz zgrade izvukli – svidelo vam se to ili ne – nagrađivanog novinara, završiće u istorijskim udžebnicima. Asanžovi kritičari mogu da se raduju, ali ovo je mračan momenat za slobodu govora”, napisao je Snoudenna svom Tviter nalogu.

Ministar spoljnih poslova Velike Britanije Džeremi Hant zahvalio je Vladi Ekvadora na saradnji u hapšenju Asanža.

On je rekao da ne želi da se izjašnjava unapred o Asanžovoj krivici, ali i da je neprihvatljivo da neko izbegava suočavanje sa pravdom toliko godina.

“Niko nije iznad zakona. Džulijan Asanž nije heroj, on je neko ko se godinama krio od istine, i ispravno je da o njegovoj budućnosti odlučuje britanski pravosudni sistem. Ovo što se danas desilo rezultat je godina pažljivog diplomatskog pregovaranja i posebno bih se zahvalio ambasadoru Ekvadora i londonskoj policiji na njihovom radu”, rekao je Hant.

Asanž hapsenje

Sedam godina provedenih u jednoj prostoriji od svega 20 kvadrata ambasade Ekvadora u Londonu, koja je preoblikovana u mini garsonjeru, na Asanža su ostavile ozbiljne posledice. Bled, bradat i nestabilan na nogama Asanža je promenio lični opis gotovo do neprepoznatljivosti.

Njegova majka se još pre tri godine požalila australijskoj televiziji ABC da njen sin ima problema sa srcem, hroničnu upalu pluća i teške bolove u ramenima, a lekari već godinu dana upozoravaju na njegovo sve lošije zdravlje, zbog zatvorenosti u jednoj prostoriji i nesigurnosti budućnosti.

Britain Assange

 Jedino stalno društvo mu je dugo pravila njegova mačka, ali je nju poklonio u novembru prošle godine, jer mu je bilo žao da i ona bude izolovana kao on.

 

Asanž je često primao u goste poznate ličnosti iz celog sveta koje su mu pružale podršku. Najpoznatija među njima je svakako Pamela Anderson, muzičar Grejem Neš, Joko Ono i njen sin Šon Lenon, glumci Piter Sarsgard, Megi Džilenhol i Džon Kjuzak, kao i pevačica Lejdi Gaga koja je i napravial intervju sa njim. Posetili su ga i bivši fudbaler i glumac Erik Kantona, ali i britanski političar Najdžel Faraž.

Pročitajte još:

Kako je Džulijan Asanž završio u ratu američke i ruske obaveštajne službe