Svet
17.01.2018. 15:24
R.E.

UHAPŠEN BIVŠI AGENT CIA: SAD sumnja da je radio za Kineze

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Bivši agent američke Centralne obaveštajne agencije (CIA) Džeri Čan Šing Li uhapšen je danas na njujorškom aerodromu pod optužbom da je neovlašćeno prikupljao i širio tajne podatke, saopštilo je ministarstvo pravde SAD.

Li je, kako navodi BBC, radio za CIA od 1994. do 2007. a potom se odselio u Hong Kong.

Federalni istražni biro (FBI) pokrenuo je istragu 2012. godine o problemima u špijunskim operacijama u Kini. Tokom prethodnog dvogodišnjeg perioda, oko 20 doušnika je ubijeno ili zatvoreno, što je bio veliki neuspeh američke obaveštajne službe.

Međutim, zvaničnici ne znaju da li je to bio rezultat rada "krtice" ili kompjuterske krađe podataka. Kada je Li napustio CIA-u 2007. godine, njegove kolege su rekle da je otišao iz agencije nezadovoljan jer mu karijera nije napredovala.

Li se vratio u Ameriku 2012. godine, namamljen lažnom ponudom za posao. Tada su agenti FBI-ja pretresli njegove hotelske sobe na Havajima i u Virdžiniji i pronašli dve male sveske sa tajnim podacima.

Među informacijama su bili rukom zapisana "prava imena i telefonski brojevi tajnih saradnika i službenika CIA", preneo je BBC.
Američki mediji navode da istražitelji za sada sumnjaju da je Li pomogao Kini, ali za to još uvek nema dokaza.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
shower rain
20°C
09.08.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve