Svet
08.03.2022. 21:06
Beta

Uputstvo...

Ujedinjene nacije svom osoblju: Ne koristite reč "rat" ili "invazija"

ujedinjene nacije
Izvor: Shutterstock

Ujedinjene nacije (UN) uputile su elektronsku poruku svom osoblju sa savetom da situaciju u Ukrajini ne nazivaju "ratom" ili "invazijom", kako bi pokušale da smire duhove u trenutku kada Rusija kao važna članica svetske organizacije pokreće postupke protiv svojih državljana koji koriste te reči.

Umesto toga, osoblju UN je savetovano da ono što se događa u Ukrajini nazivaju "konflikt" ili "vojna ofanziva", i da na svojim ličnim postovima na društvenim mrežama ili sajtovima ne kače ukrajinske zastave. 

"Ovo su konkretni primeri jezika koji treba/ne treba koristiti u ovom trenutku", navodi se u mejlu u koji je uvid imao dnevnik Irish Times. 

"Koristite 'konflikt' ili 'vojna intervencija', a ne 'rat' ili invazija, kada govorite o toj situaciji", piše u poruci. 
 

Takva politika komuniciranja opravdana je u imejlu kao način da se izbegne "rizik po ugled". 

"Ovo je važno podsećanje da mi, kao međunarodni delatnici, imamo obavezu da budemo nepristrasni. Postoji ozbiljna mogućnost rizikovanja ugleda, na šta su nedavno ukazali visoki zvaničnici", piše u poruci. 
 

Međutim, takav izbor jezika izazvao je kritike da su UN otišle predaleko u nastojanjima da ne uvrede Rusiju, koja je i dalje moćna članica svetske organizacije i članica Saveta bezbednosti sa pravom veta.  

"Ovo sasvim sigurno nije bilo kakav rat, već ilegalan agresivni rat koji treba da bude osuđen na svim nivoima i od svih članica UN, i naravno od same UN", izjavio je Nil Ričmond iz irske demohrišćanske partije Fine Gejl (Fine Gael).   

"Činjenica je da Rusija, samo zato što je velika i ima važnu ulogu u UN, utiče da politika ide u pravcu koji je naprosto pogrešan", dodao je Ričmond. 

Portparol UN Stefan Dižarik  negirao je da postoji takva instrukcija.

"To naprosto nije tačno da je osoblje (UN) instruisano da ne koristi reč rat ili invazija prilikom opisivanja situacije", rekao je Dižarik.   

On je u zvaničnom saoptenju naveo da je nastao "pogrešan utisak", ali je ipak priznao da je upućen mejl sa takvim sadržajem. 

Ruski zvaničnici ne koriste reč invazija, nego rat u Ukrajini opisuju kao specijalnu vojnu operaciju, a Kremlj je preduzeo korake da se takva terminologija koristi i u celoj Rusiji i u medijima.  

Kao privremeni član Saveta bezbednosti UN, Irska se zalaže za ukidanje prava veta, koje Rusiji daje mogućnost da kao jedna od pet članica saveta blokira svaku rezoluciju.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Odobrena hitna pomoć Ukrajini
Sef

Svetska banka

08.03.2022. 12:05

Odobrena hitna pomoć Ukrajini

Upravni odbor Svetske banke odobrio je hitni paket pomoći od 489 miliona dolara za Ukrajinu, saopštila je ta finansijska institucija.
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
12°C
03.10.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve