Svet
10.02.2023. 17:58
Beta-AFP

Humanitarna pomoć

Ujedinjene nacije traže hitan prekid vatre u Siriji

1
Izvor: Beta / AP / Ghaith Alsayed

Visoki komesar UN za ljudska prava zatražio je u petak da se smesta uvede prekid vatre u Siriji da bi se olakšalo dostavljanje pomoći nastradalima u zemljotresu koji je razorio deo zemlje početkom nedelje.

Folker Tirk pozvao je da se smesta uvede prekid vatre u Siriji i u potpunosti poštuju ljudska prava i obaveze humanitarnog prava da bi pomoć mogla da stigne do svih, naveo je Visoki komesarijat UN u tviter poruci.

"U ovom strašnom periodu za Tursku i Siriju pozivamo na hitnu isporuku pomoći za SVE kojima je potrebna", naveo je Komesarijat.

Zemljotres je u ponedeljak u zoru pogodio jugoistočnu Tursku i severnu Siriju, a u Siriji je zahvaćena teritorija pod kontrolom vlade, kao i deo pod kontrolom pobunjenika.  

Sirijski građanski rat koji se od 2011. vodi u zemlji komplikuje pristup humanitarnoj pomoći, posebno zonama pod kontrolom pobunjenika na severozapadu zemlje. 

Za sada glavna pomoć za tu zonu dolazi iz Turske i mora da prođe preko prolaza Bab al Hava, jedinog odobrenog prolaza između Sirije i njenog turskog suseda. Zbog štete nanete potresom i putnoj infrastrukturi na turskoj strani slanje pomoći je veoma teško.

UN su više puta pozvale vlasti predsednika Bašara al Asada da otvore druge prolaze da bi se ubrzalo dostavljanje pomoći milionima ljudi pogođenih potresom, od kojih su mnogi već živeli u vrlo teškim uslovima i pre te prirodne katastrofe.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Spasena žena nakon sto je 100 sati provela ispod ruševina
1

Zemljotres u Turskoj

10.02.2023. 13:12

Spasena žena nakon sto je 100 sati provela ispod ruševina

Jedna žena spasena je iz ruševina u turskom gradu Kirikanu posle više od 100 sati nakon zemljotresa u kojem je poginulo više od 21.700 ljudi, saopštila je nevladina organizacija koja učestvuje u akciji spasavanja.
Close
Vremenska prognoza
mist
17°C
09.06.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve