Svet
15.08.2018. 16:53
R.E./ Sky news

UKRADENA STATUA BUDE IZ 12. VEKA BIĆE VRAĆENA INDIJI: Drevna bronzana skulptura uočena je na sajmu trgovine u Londonu

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Drevna bronzana statua Bude, ukradena iz muzeja u Indiji pre skoro 60 godina, biće vraćena ovoj državi nakon što je uočena na sajmu antikviteta u Londonu.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Bronzana skulptura iz 12. veka jedna je od ukupno 14 statua koje su ukradene 1961. godine iz Arheološkog muzeja u Nalandu, u istočnoj Indiji.

Ona je uočena na sajmu trgovine u martu, nakon što je diler doneo tu u ime vlasnika. Niko nije bio svestan istorijskog značaja ove figure i, odmah nakon novih saznanja, svi su bili saglasni s tim da ona bude vraćena Indiji.

Statua je identifikovana od strane Udruženja za istraživanje zločina protiv umetnosti, organizacije koja radi kako bi zaštitila kulturna nasleđa. Osim njih, status statue potvrdio je i Projekat ponosa Indije, koji je zadužen za identifikovanje ukradenih artefakata.

Pomoćni detektiv, Sofi Hejs, iz policije Metropolitena rekla je: "Veoma smo ushićeni što smo u mogućnosti da vratimo ovako važan deo kulturnog nasleđa Indiji".

"Ovaj slučaj je pravi primer saradnje između izvršitelja zakona, trgovine i naučnika. Najveće zasluge trebalo bi pripisati "sokolovom oku" koje je uočilo to da je upravo ovaj predmet isti onaj koji je nestao pre mnogo godina", dodala je.

Buda će biti vraćen visokom komesaru Indije, Y K Sinki, u sredu, na proslavi Dana nezavisnosti Indije.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
2°C
09.02.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve