Svet
23.02.2024. 22:50
Beta-AFP

Iznad Azovskog mora

Ukrajina oborila ruski avion

1
Izvor: Shutterstock

Ukrajinske vazduhoplovne snage saopštile su da su oborile ruski avion za radarsko otkrivanje i posmatranje iznad Azovskog mora, uoči dve godine od početka ruske invazije na Ukrajinu.

Vlasti u Moskvi nisu reagovale, ali su vlasti u Krasnodarskom kraju na jugu Rusije blizu granice sa Ukrajinom saopštile da se spasilačke službe krenule na mesto pada aviona.

"Zahvaljujući zajedničkoj obaveštajnoj operaciji ministarstva odbrane i vazduhoplovstva Ukrajine, iznad Azovskog mora oboren je ruski avion A-50U", saopštilo je ministarstvo odbrane Ukrajine.

Dodaje se da je uništavanje A-50U u letu još jedan ozbiljan udarac Rusiji.

A50 je avion ekvivalentan Avacs-u (Awacs) (sistemu za upozorenje i kontrolu u vazduhu) zemalja NATO. Oba su lako prepoznatljiva po velikom radaru pričvršćenom iznad trupa.

Prema podacima jedne privatne britanske obaveštajne kompanije, Rusi su imali deset starijih modela i sedam modernijih (A-50U), nedavno renoviranih i u službi.

Video snimci na društvenim mrežama pokazuju višestruke bljeskove jakog svetla na noćnom nebu, a zatim veliki požar na mestu koje izgleda kao ruralno područje.

Ukrajina je u januaru saopštila da je oborila avion tog tipa u istoj oblasti.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
7°C
22.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve