Svet
05.06.2023. 17:23
Beta/AFP

Rat u Ukrajini

Ukrajina potvrdila 'ofanzivne akcije' i tvrdi da ima 'uspeh' kod Bahmuta

1
Izvor: Beta/Russian Defense Ministry Press Service

Ukrajina je potvrdila da vodi "ofanzivne akcije" na delovima fronta i navela da je ostvarila napredak kod razrušenog grada Bahmuta na istoku, a uz to je umanjila razmere napada za koji Moskva tvrdi da ga je odbila.

"Defanzivna operacija (Ukrajine) uključuje kontraofanzivne akcije. Prema tome, u nekim sektorima vodimo ofanzivne akcije", rekla je preko Telegram zamenica ukrajinskog ministra odbrane Gana Malijar. 

"Sektor Bahmuta ostaje epicentar neprijateljstava. Mi tu napredujemo na jednom dosta velikom frntu. Ostvarujemo uspeh i zauzimamo uzvišice. Neprijatelj je u defanzivi", dodala je Malijar.
 

Rusija je ranije saopštila da je odbila ofanzivu velikih razmera na istoku i jugu Ukrajine kao i da je nanela teške gubitke Ukrajincima u ljudstvu i opremi.

1
Izvor: Russian Defense Ministry Press Service

Kijev mesecima priprema veliku kontraofanzivu čiji cilj je da potisne ruske trupe iz zona koje su okupirale. Ukrajinske vlasti su međutim upozorile da neće otkriti ništa o svojim planovima ni o datumima.

Ruska paravojna grupa "Vagner" je u maju saopštila da je zauzela grad Bahmut posle najduže i najkrvavije bitke u ratu. Šef "Vagnera" Jevgenij Prigožin potvrdio je danas da su ukrajinske snage povratile deo mesta Berhivka, severno od Bahmuta.

Zamenica ukrajinskog ministra odbrane međutim nije ništa rekla o mestima na jugu Donjecke oblasti i kod Zaparožja gde Moskva tvrdi da je odbila ukrajinske vojnike.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

"Izvedeni noćni udari na ukrajinske vojne aerodrome"
Rusija

Rat u Ukrajini

04.06.2023. 18:05

"Izvedeni noćni udari na ukrajinske vojne aerodrome"

Rusija je saopštila da je sprovela udare na ukrajinske vojne aerodrome, navodeći da je pogodila komandne centre i opremu.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
15°C
27.09.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

SP u košarci

Vidi sve