UKRAJINSKA KOMEDIJA ILI TRAGEDIJA

UKRAJINSKA KOMEDIJA ILI TRAGEDIJA


 Trku za predsedničke izbore u Ukrajini trenutno vodi komičar Vladimir Zelenski. Može li kijevski Tramp da pobedi Porošenka i Timošenkovu, i ako može, hoće li okrenuti politiku te zemlje prema Rusiji?

Ukrajinski izbori su po pravilu dobar teren za odmeravanje proruskih i prozapadnih snaga. Od 1991, „istočna” i „zapadna” Ukrajina su pet puta birale predsednika. I svaki put je tas naginjao ka ovoj ili onoj strani. Jedno od turbulentnijih glasanja odigralo se krajem 2004, kada je u drugom krugu predsedničkih izbora pobedio tadašnji premijer Viktor Janukovič. Rezultate je osporio njegov protivkandidat Viktor Juščenko, koji je serijom uličnih demonstracija od Vrhovnog suda iznudio ponavljanje glasanja, na kojem je odneo pobedu. Tek pet godina kasnije Moskva je mogla da odahne – građani su izabrali proruskog kandidata Janukoviča. A onda su u repriznoj epizodi 2014. usledili ulični neredi i nasilje na Majdanu, čime je i zvanično otpočela ukrajinska kriza. Mada bi se sumiranjem svih nesretnih okolnosti pre moglo reći da je ona počela odavno. U slobodnoj interpretaciji, još od onog trenutka kada se raspao Sovjetskog Savez.

unnamed

 

 

I kao u svakoj priči cikličnog toka istorije, mnogi s pravom strahuju od ishoda novih izbora za predsednika, zakazanih za 31. mart ove godine. Šef države u toj zemlji nema ceremonijalnu ulogu, već je važna politička figura, ali ne ona koja je zadužena za reformu države i društva, već ona koja može dobro da posluži u starim geopolitičkim igrama. Na novom predsedniku će se lomiti pitanje da li treba ostaviti Ukrajinu na putu evroatlantskih integracija ili se pak treba vratiti u zagrljaj Rusije.

Opširniji tekst pročitajte u najnovijem broju Ekspresa, koji se od petka nalazi u prodaji na kioscima

© Zabranjeno je preuzimanje tekstova kao i njihovih delova. Neovlašćeno preuzimanje smatra se kršenjem autorskih prava.

 

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar