UKRAJINSKI IZBORI: Da li je Zelenski zaista ruski čovek?

UKRAJINSKI IZBORI: Da li je Zelenski zaista ruski čovek?


Prvi krug glasanja za predsednika u Ukrajini i dalje nije dao odgovor na dva pitanja od milion dolara – Može li Volodimir Zelenski, televizijski komičar poznat po satiričnim emisijama i seriji “Služim narodu”, odgovorno služiti građanima? I drugo, daleko intrigantnije, čiji je ovo čovek?

Rat u Donbasu, modernizacija vojske, borba protiv korupcije, sistemske reforme pravosuđa, policije, zdravstva. Mogućnost obustavljanja tranzita ruskog gasa za Evropu od 2020. godine, što bi finansijski oslabilo Ukrajinu i umanjilo njenu zaštitu od ruskih pokušaja destabilizacije. Sve su to gorući problemi koji čekaju novog predsednika Ukrajine.

Upravo zbog toga analitičari upozoravaju na isprazan politički program populističkog kandidata Zelenskog, koji je na osnovu senzacionalne i bombastične kampanje osvojio 36 odsto glasova, a potom će se u drugom krugu suočiti sa aktuelnim predsednikom Petrom Porošenkom.

 

Made by ap

 

Veze sa milijarderom
Odavno mediji spekulišu da je komičar deo političkog trika prognanog milijardera Ihora Kolomoiskog koji lažnim kandidatom pokušava da obesmisli izbore i oslabi šanse Timošenkove i Porošenka. Bio on projekat ukrajinskog oligarha, ili nova nada učmale ukrajinske politike, Zelenski se još 2014. protivio prekidanju kulturnih veza sa Rusijom i kršenju prava Ukrajinaca sa ruskog govornog područja.

Nedavno je pak posebnu pažnju posvetio pitanju rata u Donbasu i predložio organizovanje referenduma o rezultatima pregovora za obustavu sukoba. Zanimljivo je da je Radio slobodna Evropa objavio da on i dalje ima udeo u filmskoj produkcijskoj kući u Rusiji.

Međutim, Zelenski se do danas nije izjasnio na čijoj je strani, a Zapadu ta neizvesnost nikako ne odgovara. Za njih je važno da znaju da li odmah mogu da računaju na njega, kao što su dosad sve nade polagali u Porošenka. U suprotnom, politika koju su dosad vodili u Ukrajini mogla bi da bude ozbiljno ugrožena, što otvara manevarski prostor za Moskvu. Izvesno je da će Rusija na sve načine pokušati da pridobije Zelenskog, ako već nije uspela u tome.

Dok Zelenski i dalje ćuti, zanimljivo je da se odmah oglasio Komitet Državne dume za poslove Zajednice nezavisnih država i evroazijske integracije koji je preporučio donjem domu ruskog parlamenta da ne prizna rezultate izbora jer u prvom krugu nije glasao čitav korpus proruskih glasača.
– U Veću Državne Dume ćemo raspravljati o nepriznavanju izbora. Mi smo to odobrili u komitetu, usvojili preporuku, stvar je do Veća. U prvom krugu nije glasao čitav jugoistok, Donbas i Ukrajinci koji žive u Rusiji. To je već pet ili šest miliona ljudi, to jest trećina svih koji su glasali. To je razlog da ne priznamo legitimitet izbora – rekao je šef Komiteta Leonid Kalašnjikov.

Pritiskaju i Nemci
Da rezultati izbora ne odgovaraju ni Zapadu pokazuje stav poslanika Bundastaga. Naime, frakcija Hrišćansko-demokratske unije i Hrišćansko-socijalnog saveza (CDU i CSU) komentarisala je pobedu šoumena Zelenskog u prvom krugu izbora od kojeg gotovo zahtevaju da se odredi.

U suprotnom, smatraju, sve ovo može biti pogodno tlo za ruske igre.
– U naredne tri sedmice pre drugog kruga glasanja, Zelenski mora navesti ono za što se zalaže i koji će ga tim političara podržati. Ukrajina ne može sebi priuštiti da se osloni na neiskusno vođstvo u sukobu s Rusijom i u teškoj ekonomskoj i socijalnoj situaciji. Zato ovo može biti samo igra u rukama Moskve i ohrabriti je da intenzivira svoju politiku destabilizacije prema Ukrajini. Zelenski takođe mora da razjasni kako želi da ostvari svoj cilj – da liši oligarhe vlasti, s obzirom da je oligarh Igor Kolomojski u velikoj meri podržao njegovu izbornu kampanju – izjavio je poslanik Johann David Vadephul za medije.

 

 

Timošenko: Izbori su lažni!

Kandidatkinja za predsednika Ukrajine Julija Timošenko, nakon debakla u prvom krugu izbora, izjavila je da su preliminarni rezultati falsifikovani i lažni. Ona je optužila službu bezbednosti Ukrajine da je bila umešana u organizovanje provokacija tokom izbora.
Istovremeno je iz njenog izbornog štaba saopšteno da su prema paralelnim proračunima u drugi krug izbora ušli Vladimir Zelenski sa 27 odsto glasova i Julija Timošenko sa 20,9 odsto, dok je Petro Porošenko, aktuelni predsednik, nakupio svega 17,5 odsto glasova.
Takode, iz štaba nisu isključili da će Timošenkova osporiti rezultate predsedničkih izbora.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar