UKRAO ŠOU: Tramp u centru pažnje na preskupoj proslavi Dana nezavisnosti

UKRAO ŠOU: Tramp u centru pažnje na preskupoj proslavi Dana nezavisnosti

AP Photo/Carolyn Kaster


Američki predsednik Donald Tramp bio je domaćin proslave Dana nezavisnosti u Vašingtonu, tokom koje je odao počast vojsci, što su njegove pristalice pozdravile, dok su ga protivnici kritikovali zbog toga što je sebe stavio u centar pažnje na dan praznika koji je posvećen jedinstvu.

Obraćajući se ispred spomenika podignutog u čast Abrahama Linkolna, Tramp je priču o Americi nazvao “najvećim političkim putovanjem u ljudskoj istoriji” i tokom programa, koji su obeležile patriotske teme, pozvao Amerikance da ostanu “verni našem cilju”.

EPA-EFE/ERIK S. LESSER

EPA-EFE/ERIK S. LESSER

U jednom trenutku, Tramp je čak obećao da će Amerikanci uskoro okačiti svoju zastavu na Marsu što, primećuje AP, teško da će biti postignuto do kasnih 2020-ih, ako i tada.

Trampov govor su iz prvih redova pratiti njegova porodica i bliski saradnici, članovi administracije, vojske i svi oni kojima je Bela kuća dala VIP karte za taj dogadjaj.

Povezane vestiSporazum sa Kinom će ići u korist Amerike

Manifestacija se tradicionalno završila vatrometom, koji je Tramp najavio kao najduži i najspektakularniji u istoriji.

Glas Amerike ističe da se očekuje da će troškovi proslave, uključujući i pripreme za dogadjaj, održan u četvrtak uveče, iznositi nekoliko stotina miliona dolara.

Paralelno sa proslavom koju je organizovao Donald Tramp, na Kapitol hilu je održan tradicionalni koncert, ali i protesti ženske antirantne organizacije Code Pink.

Dan nezavisnosti ili obeležavanje Četvrtog jula, državni je praznik koji slavi donošenje Američke deklaracije o nezavisnosti 4. jula 1776. godine, kojom je proglašena nezavisnost od Velike Britanije.

Tramp je ceremoniju, čije je bio domaćin, nazvao “Šou života”.

Dok su američki predsednici u prošlosti tradicionalno ostajali po strani i posmatrali Amerikance kako obeležavaju godišnjicu sticanja nezavisnosti na svoj način, on je direktno preuzeo rukovođenje proslavom.

Istoriju SAD, Tramp je nazvao “epom o velikoj naciji, čiji je narod rizikovao sve za ono što zna da je ispravno i ono što zna da je istina”.

Umesto da priča o stvarima koje prave podele među Amerikancima, Tramp je pričao o onome što ih ujedinjuje.

EPA-EFE/ERIK S. LESSER

EPA-EFE/ERIK S. LESSER

“Dok se skupljamo ovde, ove večeri, i radujemo slobodi, sećamo se da delimo jedno istinski izuzetno naslede. Zajedno, mi smo jedna od najboljih priča ikad ispričanih”, rekao je Tramp.

On je dodao da Amerikanci vole svoju slobodu i poručio da im je niko nikad neće oduzeti.

“Naša nacija je danas snažnija nego što je ikad bila”, rekao je on.

Tramp je odao posebno priznanje svakom od rodova američke vojske i pozvao mlade Amerikance da razmotre da od služenja u vojci naprave karijeru.

Najveći deo centralne proslave 243. godišnjice Dana nezavisnosti SAD organizovan je na Nacionalnom molu, području između zgrade Kongresa i spomenika Džordžu Vašingtonu, osnivaču SAD i prvom američkom predsedniku.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar