ULEPŠAVANJE PRED PREDSEDAVANJE EU: Sofija sa ulica proteruje konjsku zapregu

ULEPŠAVANJE PRED PREDSEDAVANJE EU: Sofija sa ulica proteruje konjsku zapregu

Foto: Printscreen Youtube


U sklopu mera za unapredjnje imidža Bugarske pred preuzimanje predsedavanja EU 1. januara, Sofija će proterati konjske zaprege s ulica. Protiv te mere su ljudi s periferije glavnog grada Bugarske koji žive od prevoza ogreva i otpada, mahom Romi.

“Zaprege predstavljaju opasnost na putu, prljaju i, pre svega, nijedna evropska prestonica ih ne dozvoljava osim u turističke svrhe”, rekao je za agenciju AFP član gradskog veća Sofije Simeon Slavčev koji je pokrenuo pitanje zabrane zaprega na ulicama.

Po važećim propisima, konjske zaprege dozvoljene su jedino na periferiji Sofije, ali se, zbog slabe kontrole, mogu videti i na ulicama u centru u kojima je saobraćaj veoma živ.

“Potpuna zabrana zaprega u Sofiji unapredila bi kontrolu. Planiramo i konfiskaciju, ne samo zaprežnih kola, što je relativno lako, već i životinja”, rekao je Slavčev.

Prvobitno je planirano da nova mera stupi na snagu 1. januara, kada Bugarska, 11 godina pošto je postala članica Unije, preuzima rotirajuće šestomesečno predsedavanje EU.

Najsiromašnija članica EU, ali i najkorumpiranija prema organizaciji Transparensi internešenel, biće domaćin brojnih sastanaka na visokom nivou.

Ipak, očekuje se da zabrana stupi na snagu 1. marta jer grad još nije odlučio gde će sklanjati konfiskovane životinje i šta će s njima raditi.

“To će za nas biti kraj. Uzeće nam naše živote”, žali se Pavel Slavčev (40) iz naselja Fakulteta u kojem uglavnom žive Romi na periferiji glavnog grada.

Kako prenosi EURACTIV.com, taj čovek zaradjuje za hleb tako što uz pomoć svoje sedmogodišnje kobile Maje prevozi ugalj i drvo, gradjevinski materijal ili otpad iz domaćinstava.

“Ovo radim već osam godina, od toga živim. Nema drugog posla i ne vidim kako drugačije da funkcionišemo”, kaže Slavčev.

Nezvanični podaci pokazuju da u Sofiji, jednom od najzagadjenijih evropskih glavnih gradova s više od dva miliona stanovnika, ima oko 400 registrovanih zaprega.