UMRLA “BLUE GIRL”: Zapalila se Iranka koja je htela da gleda fudbalski meč

UMRLA “BLUE GIRL”: Zapalila se Iranka koja je htela da gleda fudbalski meč

foto: Shuttesrtock


Iranka Sahar Hodajari (29) pritvorena zbog toga što je pokušala da uđe na fudbalski stadion kako bi gledala utakmicu, preminula je nakon što se zapalila, saznavši da bi mogla da provede šest meseci u zatvoru, objavile su iranske poluslužbene novinske agencije.

Hodajari je šokirala iranske zvaničnike i javnost i pokrenula lavinu na društvenim mreyyama u Iranu, preneo je AP.

Ovo se dogodilo u trenutku dok FIFA sarađuje sa iranskim vlastima na prevazilaženju zabrane ženama da uđu na stadione i gledaju utakmice, zabrane koja važi od Islamske revolucije 1979. godine. FIFA želi da se to pitanje reši pre 10. oktobra kada je Iran, prvoplasirani tim u Aziji, domaćin svoje prve kvalifikacije za Svetski kup protiv Kambodže.

Hodajari je preminula juče u bolnici u Teheranu nakon što je zadobila opekotine na 90 odsto tela. Ona je bila na respiratoru od kada se polila benzinom ispred teheranskog suda Ershad 2. septembra, navodi iranski veb sajt Rokna, koji objavljuje vesti sa dozvolom vlade.

Kako je rekao njen otac, ona je to učinila kada je saznala da bi mogao da joj sudi Revolucionarni sud u Iranu i da bi mogla da dobije zatvorsku kaznu od šest meseci.

U martu, Hodajari je pokušala da se ušunja na teheranski stadion Azadi kako bi gledala svoj omiljeni tim Esteghlal protiv tima Ujedinjenih Arapskih Emirata Al Ain. Ona se prerušila u muškarca noseći plavu periku i dugi kaput zbog čega je stekla nadimak “Plava devojka”. Međutim, policija ju je uhapsila nakon svađe i pritvorila.

U zatvoru je provela tri noći pre nego što je puštena na slobodu do početka sudskog postupka. Navodno, vratila se u sud kako bi preuzela svoj zaplenjeni mobilni telefon i čula da bi mogla da dobije zatvorsku kaznu. Vest o njenoj smrti se pročula širom Irana, a počast joj je odata haštagom “Plava devojka”

Bivši fudbaler Bajerna iz Minhena Ali Karimi, koji je odigrao 127 utakmica za reprezentaciju Irana i zagovornik je ukidanja zabrane ženama da idu na stadion, pozvao je Irance da bojkotuju odlaske na fudbalske stadione, u znak protesta zbog smrti Hodajarijeve.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar