Svet
19.09.2023. 08:41

Njujork

UN usvojio važnu deklaraciju

ujedinjene nacije
Izvor: Shutterstock

Na samitu u Njujorku 193 zemlje članice Ujedinjenih nacija (UN) usvojile su deklaraciju kojom potvrđuju svoju posvećenost ciljevima održivog razvoja. 

Deklaracija uključuje obavezu finansiranja zemalja u razvoju i jasnu podršku paketu podsticaja za realizaciju ciljeva od najmanje 500 milijardi dolara godišnje, javila je Hina.

Sedamnaest ciljeva održivog razvoja, postavljenih 2015. godine, uglavnom imaju za cilj iskorenjivanje gladi i ekstremnog siromaštva do 2030. 

Međutim, pandemija korona virusa, rat u Ukrajini i dužnička kriza u siromašnim zemljama odložili su njihovu realizaciju.

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić prisustvovao je otvaranju Samita o ciljevima održivog razvoja, uoči otvaranja debate 78. zasedanja Generalne skupštine UN.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Želite na odmor ali "održivi"? Imamo predlog
ekologija, putovanja

Vreme je za putovanja

13.06.2023. 13:00

Želite na odmor ali "održivi"? Imamo predlog

Ako spadate u one kojima je važno da vazduh bude čist, reke i jezera kristalno bistri, a priroda prelepa, onda je ovaj tekst baš za vas. Imamo predlog kako da ovog leta, ali i inače, priuštite sebi i onima koje volite, odmor u skladu sa ekološkim principima, a istovremeno zabavan i edukativan.
Close
Vremenska prognoza
light rain
17°C
24.09.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

SP u košarci

Vidi sve